Nu går det som på räls

Bygg järnväg från Kaunisvaara till finska sidan och förbättra resten av sträckan till Kemi.Det förordas i infrastrukturutredningen som lades fram på måndagen. - Nu kan en expansion bli verklighet, säger Bengt Niska, Pajalas kommunalråd .

Bengt Niska gör tummen upp för infrastrukturutredningen. Pajala  kan få ett riktigt lyft.foto: k-l sundqvist

Bengt Niska gör tummen upp för infrastrukturutredningen. Pajala kan få ett riktigt lyft.foto: k-l sundqvist

Foto:

PAJALA2009-05-05 06:00
Det är med spänning som kommunalrådet Niska har väntat på utredningen som regeringen gett direktiv om. Förre chefen vid Banverket, Jan Hertting, har lett arbetet med att utreda infrastrukturen på Nordkalotten, främst mellan Sverige och Finland men Norge finns också med.
- Sex myndigheter, banverken, vägverken och sjöfartsverken, i två länder har deltagit och det känns mycket bra när man ser resultat som de kommit fram till, säger Bengt Niska.
Via Kemi
Det föreslås nämligen att det byggs en järnväg från Kaunisvaara, över Muonio älv vid Huuki och sedan till finska Kolari. Vidare föreslås att utskeppning av malmen från Pajala-området i ett första skede blir via Kemi.
- Till det behövs en uppgradering av hela järnvägssträckan till 25 ton, säger Niska.
Kostnaden är totalt beräknad till cirka 5,3 miljarder kronor fördelat på:
4 Kaunisvaara-Äkäsjokisuu (cirka två mil ny sträcka) 1,2 miljarder kronor.
4 Äkäsjokisuu-Kolari-Kemi, 2,3 miljarder kronor.
4 Kemi hamn, 1,7 miljarder kronor.
- Det nämns även om kalkbrottet i Äkäsjokisuu som lades ner i slutet av 80-talet och brytningen kan mycket väl komma igång igen, säger Bengt Niska.
16 000 invånare
Han tror med andra ord att en järnväg möjliggör för många andra.
- Det medför vidareförädling och gör att den expansion vi längtat efter kan bli verklighet. På tio år kan vi öka befolkningen till mellan 12 000 och 16 000 invånare om vi bygger upp ett attraktivt Pajala. Men då måste det även till insatser från statens sida.
Utredningen har inte tagit ställning till finansieringen, men den slår fast att det är samhällsekonomiskt lönsamt.
Kalix billigare
Kalix och Narvik som utskeppningsalternativ har också utretts.
- Det är viktigt att ha handlingsberedskap för framtiden och därför föreslår vi en djupare utredning av båda alternativen, säger Jan Hertting, som anser att bägge har sina fördelar.
- Kalix är billigare, men nackdelen med is på vintern och att mindre farttyg då går in i Östersjön. Narvik är isfritt året om, men är dyrast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om