Northlands kris: Nu landar superadvokaten i Pajala

Gruppstämningen mot konkursade Northland Resources växer genom kanadensisk lagstiftning: Alla 12 000 aktieägare är automatiskt med på tåget.

VÄXER. Fler aktieägare har slutit upp i advokaten John Foremans kommande stämning mot Northland Resources tidigare ledning. Claes Hemberg sköter kontakten med de svenska aktieägarna.

VÄXER. Fler aktieägare har slutit upp i advokaten John Foremans kommande stämning mot Northland Resources tidigare ledning. Claes Hemberg sköter kontakten med de svenska aktieägarna.

Foto: Simon Eliasson, Dave Chidley, Erik Mårtensson

Pajala2015-10-05 19:09

Northland Resources konkurs har kallats för den största i svensk historia. Sedan ett par år pågår en internationell rättslig process för att aktieägarna ska kunna få tillbaka pengar. I vanliga fall får de som köper aktier finna sig i att de kan förlora pengar, men här drivs tesen att Northland Resources medvetet mörkade det ekonomiska läget vilket förändrar läget. Det är den kanadensiske advokaten John Foreman som är övertygad om att gruvbolaget kände till hålen i ekonomin redan ett år före att krisen blev offentlig för allmänheten. Därför kommer han kräva pengar av den tidigare styrelsen, eller deras försäkringsbolag som tagit över ansvaret.

LÄS MER: Superadvokaten till Pajala

Under tisdagen ska Foreman träffa aktieägare i Folkets Hus i Pajala. I kommunen köpte runt 4000 personer aktier. En av alla är företagaren Patrik Snell som förlorade flera hundratusen i aktier, utöver miljonbelopp i fordringar.

– Om jag säger så här; jag tror det kan vara svårt att få pengar. Det skulle vara om det finns pengar i någon försäkring som faller ut från tjänstemännen. Om de har orsakat någon väsentlig skada så kan det finnas möjlighet att få ut något om man medvetet har förts bakom ljuset. Men är det inte medvetet så kan det vara svårt.

Alla 12 000 aktieägare världen över omfattas automatiskt av gruppstämningen. Detta eftersom Northland Resources noterades på Torontobörsen i Kanada där lagen ser annorlunda ut. Hade det noterats i Sverige hade aktieägarna självmant behövt anmäla sig till gruppstämningen och stå för advokatens kostnad.

– Det är en tacksam lösning för aktieägarna. De behöver inte ens känna till grupptalan. Men nu är det 2000 aktieägare som har skickat in att de vill ha stöd. John Foreman vill gärna ha fler aktiva. Det ökar bara trovärdigheten, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätbanken Avanza.

Claes Hemberg har tagit på sig uppgiften att förmedla kontakten mellan de svenska aktieägarna och advokaten. Men alla pengar kommer inte gå att rädda, menar han.

– Men John Foreman får inte betalt för gruppstämningen förrän om han vinner själva åtalet. Då förhandlar han med domstolen. Spararna behöver inte lägga ut en krona, säger han.

LÄS MER: Foreman: "Det här är ett starkt fall"

2013 startade Claes Hemberg en svensk grupptalan med ett hundratal aktieägare som fick läggas ned eftersom det blev för dyrt.

Stämningen mot Northland Resources

I början av 2013 meddelade bolaget att det saknades mer än två miljarder kronor för att fullfölja investeringarna i gruvprojektet och aktien störtdök.

Northland fick akuta likviditetsproblem men beviljades rekonstruktion. De obetalda skulderna var då cirka en halv miljard kronor.

I och med detta valde kanadensiska investerare att stämma Northland.

I mars avnoterades Northlands aktie från börsen i Toronto, men fortsatte att säljas i Oslo.

Anklagelsen är att bolaget känt till likviditetsproblemen redan tio månader innan de tillkännagavs. Och därigenom lurat folk att investera.

Aktieägarna har förlorat 48 000 kronor var i snitt.*

Källa: Nätbanken Avanza

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!