Garantibeloppet är på 29 miljoner kronor, pengar som ursprunglingen avsatts via en bankgaranti för att gruvbolaget ska kunna återställa miljön i dagbrottet i Kaunisvaara när brytningen avslutats.
Men eftersom konkursboets pengar så gott som är slut ansökte Hans Andersson i våras om att få börja använda de låsta miljonerna. Detta för att bland annat kunna utföra de löpande miljökontroller som genomförs på området.
En del av det avsatta garantibeloppet får användas till förberedande åtgärder för efterbehandling och miljöåtgärder, har länsstyrelsen beslutat. Syftet är att säkerställa att efterbehandlingen kan inledas under kontrollerade former.
– Konkursboet har beslutat att påbörja processen mot en efterbehandling. Det är viktigt att ett sådant arbete påbörjas under kontrollerade former för att begränsa effekterna för människors hälsa och miljön, säger Karin Börjesson, chef för samhällsavdelningen vid länsstyrelsen.
I praktiken innebär detta att ännu ett steg mot att stänga gruvan tas.
– Nu kan vi ta fram en rapport för efterbehandlingsåtgärder, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till Dagens arbete.
Hans Andersson räknar med att en rapport kan vara klar efter sommaren. Enligt honom kan det exempelvis handla om att man slutar pumpa vatten ur de två dagbrotten, vilket innebär att det blir färre jobb som ska utföras inom gruvområdet.
Hans Andersson har tidigare konstaterat att det inte längre finns några intressenter som har planer på att köpa gruvan.
Villkoren från länsstyrelsen är att konkursboet i förväg lämnar in förslag på åtgärder och budget för dessa till länsstyrelsen, som sedan månadsvis betalar ut ett förskott av garantibeloppet fram till 30 september 2016.
Därefter ska varje åtgärd redovisas. Länsstyrelsens krav är att man hela tiden har insyn i arbetet och möjlighet att påverka processen.
När det reviderade underlaget är färdigt ska länsstyrelsen ta ställning till omfattningen av efterbehandlingen och hur den ska inledas.
– En uppdaterad efterbehandlingsplan ska vara klar i höst och då gör vi en bedömning av det fortsatta arbetet, säger Karin Börjesson.
Northland resources gick i konkurs i december 2104.