Northland fick bakläxa i miljödomstolen

Northland Resources har problem med att få miljötillstånd för sin gruvdrift i Pajala.
På 11 sidor talar miljö- och domstolen om vad företaget måste göra för att bedriva gruvdrift och öppna ännu en gruva.
Frågetecknen finns kring hur grundvattnet påverkas av gruvan.
- Det är omfattande och grundläggande uppgifter som behövs för prövningen, säger domaren Helen Leijon, mark- och miljödomstolen vid Tingsrätten Umeå.

Industrin i Pajala - hur påverkar det miljön? Northland ska svara miljödomstolen i Umeå under våren.

Industrin i Pajala - hur påverkar det miljön? Northland ska svara miljödomstolen i Umeå under våren.

Foto: Simon Eliasson

Pajala2014-01-08 06:00

Northland Resources hade hoppats att innan årsskiftet få grönt ljus för sin miljöansökan som gäller både gällande gruvdrift, dagbrottet i Tapuli och även för att öppna ytterligare ett dagbrott i Sahavaara under 2016. Istället fick de en lunta med elva sidor föreläggande som i detalj talar om vad miljödomstolen i Umeå och andra berörda myndigheter vill att Northland ska göra för att få ett miljötillstånd. Frågan om dammsäkerhet och grundvatten är centrala bitar.

Är det mycket som ska åtgärdas med tanke på industrins storlek?

- Man får säga att det är relativt mycket faktiskt, och det är omfattande och grundläggande uppgifter som behövs för prövningen, säger domare Helen Leijon.

Vad är signalen kring ärendet?

- Signalen är att uppgifterna borde ha varit med i ansökan från början, men det har blivit uppenbart att det fattas och nu måste det kompletteras med uppgifter om det ska gå vidare med prövningen och beslut.

Svar i mars

Northland ska ge svar i mars i år, och en ny prövning sker förhoppningsvis under hösten.

Frågan är om den nya gruvstarten i Sahavaara är hotad.

- Det vore idealiskt att få alla tillstånd så tidigt som möjligt och då har tid att starta upp i rätt tid enligt planeringen, säger Northland miljöchef Willy Sundling.

Ansökningsprocessen startade redan 2010 och har dragit ut på tiden.

Är det här beslutet ett hot mot er verksamhet?

- Än så länge har vi inte passera ödestidpunkter, men det får inte dra ut på tiden hur länge som helst. Vi måste leva också och vår investering måste ge avkastning. Vi kan inte leva på våra skulder, då dör vi sotdöden förr eller senare, så är det.

En av grundfrågorna Northland måste svara på är hur grundvattnet påverkas av gruvverksamheten. Willy Sundling räknar med att de kommer ha alla svar klara i mars och företaget ser processen som ett arbetssteg mot ett miljötillstånd.

En gruva i Kaunisvaara är igång – dagbrottet i Tapuli.

Northland vill ytterligare öppna ett dagbrott i fyndigheten Sahavaara under 2016 och har ansökt om tillstånd för det från miljödomstolen.

Northland är även intresserad av Hannukainen tre mil öster om Kaunisvaara på den finska sidan av gränsen. I Hannukainen har brytning av malm redan skett under 1980-talet. Malmen innehåller även koppar och guld. Northland förvärvade marken 2005 och planerar att i år redovisa lönsamhetsstudie för Hannukainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om