Mysteriet med meteoritnedslaget i Kitkiöjärvi

Fyra märkliga stenar hittades i en grusgrop strax utanför den lilla byn Kitikiöjärvi i Pajala kommun. Nu pågår jakten på det som sannolikt är Sveriges äldsta krater från ett hittills okänt meteoritnedslag.

Trakten runt Kitkiöjärvi är känd sedan länge för meteoritfynd. Bilden visar en meteorit vid ryska staden Tjeljabinsk 2013. Arkivbild.

Trakten runt Kitkiöjärvi är känd sedan länge för meteoritfynd. Bilden visar en meteorit vid ryska staden Tjeljabinsk 2013. Arkivbild.

Foto:

Pajala2025-01-19 11:00

Det är Geologiska institutionen vid Lunds universitet som i ett pressmeddelande berättar om forskarnas upptäckt. 

Den första stenen hittades 2017 av en finsk masterstudent. Året därpå gjorde en amatörgeolog ytterligare fynd. Nu visar analyser av mineralkornen att de härstammar från ett hittills okänt meteoritnedslag för 659 miljoner år sedan.

Anledningen till att forskarna kan slå fast det är att stenarna innehåller chockmetamorfa strukturer, bland annat så kallad chockad kvarts.

undefined
Stenarna hittades i ett grustag i Kitkiöjärvi.

– Dessa strukturer kräver enormt höga tryck för att bildas, tiotals gigapascal. Så höga tryck kan bara uppnås på jordens yta vid stora nedslag, det vill säga när jorden kolliderar med en asteroid eller komet. Därför kan vi med säkerhet säga att stenarna kommer från en nedslagskrater, säger geologiforskaren Carl Alwmark, som lett studien.

Tiden för nedslaget kännetecknades av mycket kraftiga nedisningar av jorden. Spår efter så gamla meteoritnedslag är unikt i Sverige, uppger forskarna.

undefined
Så här ser stenarna ut som sannolikt kommer från Sveriges äldsta krater.

– Våra radiometriska dateringar av mineralkorn i stenarna visar att de härrör från en krater som måste vara den äldsta hittills kända kratern i landet, säger Carl Alwmark.

Men kratern har hittills gäckat forskarna. De hittar den inte. Frekvensen av fynd och vetskapen om hur isarna rört sig talar för att kratern borde finnas i närområdet sydväst om grustaget. Forskarna tror att kratern borde vara minst fyra kilometer i diameter och kan ligga dold i terrängen.

– Med den här studien lägger vi ytterligare en pusselbit till jordens väldigt fragmentariska nedslagshistoria. Våra resultat bekräftar att det finns oupptäckta kratrar i norra Sverige. Nu återstår detektivarbetet med att hitta kratern som lurar någonstans utanför Kitkiöjärvi, säger Carl Alwmark.

undefined
Carl Alwmark, forskare vid Lunds universitet.

Trakterna runt Kitkiöjärvi är sedan länge känt bland forskare som ett av få upptäckta meteoritnedslag i Sverige. Här har ett stort antal fynd från meteoriter tidigare gjorts. Det första gjordes redan 1906. Samlingsnamnet är Muonionalustameteoriterna.

Studien från Lund publiceras i den vetenskapliga tidskriften Meteoritics and Planetary Science: ”A Cryogenian impact structure lurking in the shadows of northern Sweden”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!