När Anders och Anastasia Waara bjöd på bröllopsfest i Kompelusvaara serverade de hembryggd sima som välkomstdrink. I dag driver de företaget The original swedish sima, och den tornedalska drycken buteljeras numera på bryggeri.
Vägen hit var oväntad och gick via Mauritius.
– Jag hade precis tagit min kandidatexamen på universitetet i Tyskland och köpte resan som en belöning till mig själv. Jag reste ensam och ville bara vila upp mig, berättar 33-åriga Anastasia Waara som landade på paradisön jetlaggad och trött efter examensfesten.
Anders Waara och hans kompis Peter hade redan varit på Mauritius ett par veckor. De hade rest runt och upptäckt ön. Nu skulle de avrunda den sista veckan på en all inclusive-resort.
– Det roliga var att personalen trodde att vi var ett par, så vi fick bröllopssviten. Haha. Min kompis Peter är väldigt social och pratar med allt och alla. Under första frukosten surrade han med Anastasia och bad henne hänga med oss och spela volleyboll, minns Anders.
Efter det gjorde trion en hel del aktiviteter tillsammans, även om Anastasia irriterade sig på att hon aldrig fick vara helt ifred. Dessutom var ju den där Anders extra enerverande, trots att han var den som inte sa så mycket.
Nej, det var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet.
– Jag minns särskilt när vi badade bastu och Anastasia plötsligt började rita med fingret på min kropp med svettdropparna. Det är INTE okej för en norrbottnisk man att någon petar på en så där, skrattar Anders.
Efter hemkomsten delade trion bilder från gemensamma utflykter och de fortsatte hålla mejlkontakt. Anders och Anastasia pratade mer och mer i telefon, det fanns ändå något de gillade med varandra. Anders reste till Tyskland för att hälsa på.
– Vi sågs i Köln. Anders bodde på ett hotell och jag hos en kompis. Jag guidade runt honom från morgon till kväll men det blev inte ens en puss förrän vi skildes åt när han reste hem. Men från den dagen var det vi.
Efter flera besök hos varandra flyttade Anastasia till Anders i Kompelusvaara. Han bodde sedan flera år i ett hus som han renoverat själv och arbetade i eget företag i elbranschen. Anastasia, som haft ett digitalt marknadsföringsföretag i Köln, kunde lättare ta med sig sitt jobb till en ny plats.
En dag bjöd Anders pappa henne på sima – en dryck som till en början inte helt föll henne i smaken.
– Men nästa gång var det jättegott och jag bad om receptet. Sima blir ju så olika i smaken beroende på hur den tillverkas och hur länge den får jäsa. Vi började experimentera och ändra receptet så att drycken skulle passa bättre som måltidsdryck, säger Anastasia, och berättar att det skalats åtskilliga citroner i lantköket hemma i byn.
Välkomstdrinken på bröllopet togs väl emot av gästerna och en provsmakning på julmarknaden i Gällivare föll också väl ut. Anastasia och Anders startade företag, bryggde sima i hemmet och buteljerade drycken i flaskor som sålde som smör i solsken.
– Nu samarbetar vi med Bottenvikens bryggeri och säljer drycken på burk både via Noah lokal mat och direkt till butiker och restauranger i hela länet. Vår sima har serverats på en gala för Heart of Lapland och vi får förfrågningar från både Stockholm och Göteborg.
För Anders har siman varit en självklar måltidsdryck hela livet. Genom Anastasias ögon blev drycken något exklusivt, värd att fortsätta föra vidare från generation till generation.