Fem år av uppgång och fall. Fritt fall i bland. Vägen till en gruva i Pajala har inte varit snörrät.
Sedan i maj är det Matti Kinnunen som är ordförande i styrelsen för Northland resources. Han har varit arbetande ordförande, vilket innebär att han även deltagit operativt i företagets verksamhet. Kinnunen har innan dess varit ledamot i styrelsen sedan 2011.
Den senaste stormen är nu utriden. Nya ägare har tagit vid och en ny styrelse är på väg.
Den nuvarande styrelsen slutar och den nya styrelsen väljs vid en extra bolagsstämma i moderbolaget Northland resources, som hålls i Luxemburg den 28- 29 juli. Fram till dess kommer de två styrelserna att arbeta gemensamt.
Under måndagen var Matti Kinnunen i Kaunisvaara och träffade personalen.
– Det är klart att nu när vi kan köra igen efter att ha stått stilla är det en väldigt stor händelse för de anställda. Det får man ha extremt stor respekt och viss vördnad för. Det hade ju varit en katastrof om det blivit det omvända.
Bara för att en del pusselbitar fallit på plats den senaste tiden är inte arbetet klart.
– Under två veckor var vi utan pengar och fabriken stod still. Vi la ner oerhört mycket möda på att hitta en lösning . Då är det naturligt att det finns andra områden i företaget som också stått stilla. Det är som att städa hemma, man får göra det man inte hunnit med tidigare under våren
Han säger att han med bästa möjliga mån ska bidra med sitt under sommaren.
– Till slutet av juli ska vi ha jobbat i kapp det vi har missat. Än blir det ingen semester.
Tre av Northlands svenska dotterbolag ligger under rekonstruktion. Den ska slutföras vid Luleå tingsrätt den närmaste tiden.
– Allt talar för att vi kommer ut med normal rekonstruktion eftersom vi har säkrat finansieringen. När det är gjort är företaget fullständigt, som det var för några månader sedan.
När Matti Kinnunen slutar i juli har han inga problem med att sysselsätta sig.
– Nej jag håller ju på med flera olika saker, men under senaste tiden har jag fått jobba rätt mycket för Northland. Dygnet runt, de senaste månaderna. Men så kan jag inte hålla på i längden.
Under de senaste sex veckorna har han inte hunnit sova ordentligt.
Han menar att det inte bara är svårt att starta en gruva i Sverige, det ser ut så även internationellt.
– Jag skulle tro att av tio startade, eller försök till att starta gruvor, går nio fel. Det är oerhört riskfyllt. Folk glömmer ibland bort att Klondyke inte existerar i verkligheten.
Det är stora investeringar inom många områden.
– Först när alla maskiner, transportresurser, avtal, tillstånd, när allt svårt är på plats, det är först då som man kan producera något. Det kostar fem till tio miljarder innan man får den första intäktskronan. Och det kan ju hända ofantligt mycket på den vägen.
Jakten på investerare har varit tuff.
– Det är som när man läser om den gamla guldruschen i Kaliforninen. I vissa tider i den här cykliska branschen är priserna goda och det finns hopp om framtiden. Då är det nästan som om man hittat guld. Och då kommer det massor av investerare.
Men sedan kan det bli sämre tider.
– Nu styrs det ju mycket av efterfrågan i Kina. Då uppfattar investerarna att det kan vara tillfälligt och då ser de riskerna i det istället. Då är det svårt att få kapital.
Det beror helt enkelt på var cykeln befinner sig.
– I bland är det ganska lätt. Men nu har det varit väldigt svårt. Och tajmingen rår man tyvärr inte själv över alltid. Utan det är ju världen som skapar de här krusningarna.
Han konstaterar att Northland haft det mycket lättare om behovet av nya investerare sammanfallit med när järnmalmspriset var riktigt högt.
– Då kanske folk till och med hade rusat efter oss. Men nu gjorde de inte det. Då blev det mycket kämpigare. Det är också möjligt att finansieringen blev dyrare.
Det viktiga är att när många trodde att det bara kunde gå åt ett håll, mot konkurs, så överlevde Northland, poängterar Matti Kinnunen.