"Män tar mer risker"

Män tar mer risker och därför dör de tidigare än kvinnorna.
Men att nå en hög ålder måste inte vara en fördel.
Det säger Pajalabon Gösta Glanberg, 79 år.

LIVSVILLKOR. Olle Rova, 86 år och Erik Alainen Talo, 76 år, har olika syn på åldrandet. För Olle Rova känns det lättare att vara äldre, men han har å andra sidan sin fru kvar i livet.

LIVSVILLKOR. Olle Rova, 86 år och Erik Alainen Talo, 76 år, har olika syn på åldrandet. För Olle Rova känns det lättare att vara äldre, men han har å andra sidan sin fru kvar i livet.

Foto: Lina Norberg Juuso

Pajala2014-04-24 09:30

Gösta Glanberg tar en kopp kaffe på fiket i centrala Pajala en vardagsförmiddag. Han har ont i armen efter att ha ramlat ner från hustaket. Det var lite snö som skulle bort och det skulle han fixa själv. Gösta Glanberg konstaterar efter fallet att "jag dog i alla fall inte". Att män i Pajala har bland de kortaste förväntade livslängden i Norrbotten är han inte speciellt förvånad över.

– Män tar större risker än kvinnor, jag själv är ett exempel. Någon måste ju göra det, säger han.

Gösta Glanberg är änkling sedan 2008 och berättar att då hustrun dog förändrades vardagen radikalt.

– Det är inga fördelar med att bli äldre, summerar han.

Trots det, försöker Gösta Glanberg sköta sin hälsa för att ha en så bra ålderdom som möjligt.

– På vintern blir det skidåkning, på sommaren promenader. Och så rekommenderas grönsaker, så det måste man ju äta.

Någon som inte heller gillar att vara gammal speciellt mycket är Erik AlainenTalo, 76 år. Vi träffar honom på Konsum och Erik AlainenTalo funderar framför mjölkdisken på vad han ska äta till middag. Han säger att männen i Pajala dör så fort eftersom de helt enkelt inte har något att leva för längre.

– Det är ingen vits att fortsätta pinas. När man blir gammal blir man ensam, jag är änkeman sedan åtta år tillbaka. Det är svårt.

Olle Rova, 86 år, som stannar till för att delta i samtalet ger dock en annan verklighet av ålderdomen. Han delar vardagen med sin hustru och är tillfreds med livet. Olle Rovas tips för att åldras med hälsan är följande:

¤ Hitta en bra livskamrat.

¤ Var utomhus varje dag.

¤ Rör på dig.

¤ Ät bra mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om