Skolan har just börjat. Då kommer nästa tunga smäll för en hel by. Kommunalrådet Jan Larsson (S) går ut och förvarnar om att skolan i Tärendö kan komma att läggas ned. Det kommer i alla fall vara ett förslag som ska tas upp i kommunstyrelsens budgetberedning 25 september och det är något den politiska ledningsgruppen står bakom.
Det här beskedet kommer alltså just efter att ett avtal om skolan har trätt i kraft.
Genom olika engagemang från föräldrar och entreprenörer kom de båda sidorna till en överenskommelse. Bland annat står Krekula och Lauri såg för uppvärmningen av skolan och bybor står för en del vaktmästerisysslor.
– Det har lagts mycket kraft åt att få igenom det avtalet, både från vårt och deras håll. Då blir det konstigt att kommunalrådet signalerar att de nu funderar på att inte ha kvar skolan alls.
Jan Larsson (S) säger att kommunen aldrig borde ha gått in i det där avtalet. Man hade räknat fel. Något kommunalrådskollegan Anna Kumpula Kostet (V) tycker är olyckligt.
– Det är klart – två veckor efter skolstart och så blir det nya bud igen. Men den krassa verkligheten är att vi inte hade sett till den hela besparingen som hela skolan skulle ge. Kultur- och utbildningsnämnden tittade på sin del, men det fanns andra saker som hade sparat mer pengar i helheten. Till exempel att kost och hygien skulle spara ungefär en miljon kronor om hela skolan skulle stängas.
Skolfrågan i Pajala har varit het under en längre tid. När den tog skruv på riktigt var när årskurs 6-9 skulle tas bort från Junosuando och Tärendö. Klasserna försvann från byaskolorna, precis som en majoritet i kultur- och utbildningsnämnden hade beslutat. Men det blev inte bussturer in till Pajala. Nej, i stället valde föräldrarna och deras barn friskolan i Kangos. Besparingen som den politiska majoriteten hade hoppats på blev inte av på grund av den höga skolpengen som kommunen betalade ut för eleverna som pendlade till Kangos.
Just det här är en punkt som skiljer båda sidorna åt och som har varit genomgående i bråk om både badhus och skolor i kommunen. Alla tänker olika om ekonomi och budgeteringar. Nu säger kommunalråden att en skolnedläggning kommer att spara pengar. Ingen summa är definitiv, men en och en halv miljon kronor om året är en siffra som har nämnts.
Då menar andra att de pengarna inte kommer spela någon roll eftersom alla elever ändå väljer att gå skola i Kangos i stället för Pajala, precis som när årskurs 6-9 flyttades.
Ulrica Hammarström är precis som Jan Larsson socialdemokrat, men också förälder i Tärendö. Hon har tvärtemot kommunalrådet lämnat in en motion för att få tillbaka årskurs sex till Tärendö.
Hur tänker du göra om skolan läggs ned?
– Barnen vill gå i Kangos i sådana fall. Det går inte att åka till Pajala och få två timmar längre skoldagar. Men vi har inte funderat på att flytta eller så. Fast hade inte skolan funnits hade vi aldrig hamnat här i byn. Då hade vi stannat i Luleå i stället när vi skulle bilda familj. Man flyttar inte till en by som inte har något.
Varken Erling Fredriksson eller Ulrica Hammarström ser någon stor besparing i en skolnedläggning.
– Den här striden har förändrats. Pengarna verkar inte spela någon roll längre. Är det prestige? Nej, det vill jag inte heller tro. Det är duktiga människor som jobbar på kommunen – tänk vad vi skulle kunna uträtta tillsammans. Men kontentan av det här är lika med att de säger: Skyll er själva att ni bor där, säger Erling Fredriksson.
– Men vi måste kunna ha råd med vår skola och inte börja all besparing med barnen. Det borde vara något man inte ska kunna tulla på. Om det hade varit i en kommun med mindre avstånd hade ju skolan varit stängd för länge sedan. Men nu ser ju Pajala kommun ut som den gör och det är inget vi kan ändra på, fortsätter han.
Som Ulrica Hammarström säger: Skolfrågan var het innan föra valet. Det lär inte bli svalare nästa år.