Malm var det här!

PAJALA. Nu är provbrytningen i Kaunisvaara i full gång.16 man jobbar i två skift för att få fram provmalmen.- Det lovar gott det här, säger projektledaren Andy Gaudielle från gruvbolaget Norhtland Exploration Sweden AB och visar upp en malmbit som innehåller drygt 40 procent järn.

Fotograf: K-L Sundqvist

Fotograf: K-L Sundqvist

Foto:

Pajala2007-02-07 00:00


I måndags började maskinerna jobba uppe på berget Sahavaara vid Kaunisvaara för att ta bort moränen som täcker berget. Och det går undan. När NSD i går besökte platsen arbetade grävskoporna för fullt med att lasta jord på dumprar som körde bort den från hålet som ska göras för att gå in i berget.

Själva arbetsområdet är cirka 300x150 meter och redan har bolaget kunnat konstatera att det finns järnmalm av god kvalite.

- Viktigast är att få prover som är representativa för hela fyndigheten, säger entreprenören Patrik Snell, Pajala, som är inhyrd av gruvbolaget.

berget blottas

För att få sådana prover skalas moränen, som är cirka tolv meter tjock, bort. Sedan kommer en cirka 40 meter lång tunnel att sprängas på cirka 30 meters djup.

- För att blotta berget kör vi bort cirka 100 000 kubikmeter jord, säger Patrik Snell.

Det tar cirka tre veckor att förbereda för tunneln. Därefter tas malmen fram och körs till Pajala för lagring.

Sedan ska provmalmen, cirka 100 ton, fraktas med båt till Kanada för att testas.

Enligt en första beräkning innehåller malmen cirka 43 procent malm, jämfört med Kirunas cirka 45 procent. Men den här finns tillgänglig i dagbrott.

- Vet inte om vi skeppar den via Luleå eller någon annan hamn, säger Andy Gaudielle som räknar med att testerna tar några månader.

TVÅ SKIFT

Entreprenören Patrik Snell är glad över att för en gångs skull få jobba på hemmaplan.

- Jag trivs som fisken i vattnet. Normalt jobbar jag i halva Sverige.

Han samarbetar med andra företag för att klara uppdraget.

- Jag har fått ta hit folk från både Malmfälten och kusten och det hör inte till vanligheterna att de får åka till Pajala och jobba.

För att hinna klart till vecka 13 jobbar de tvåskift.

GLAD NISKA

Kommunalrådet Bengt Niska sken ikapp med den bleka vintersolen när han stod på Sahavaara och såg maskinerna gräva sig in i berget.

- Det här är i dag en av Pajalas största arbetsplatser. Oavsett vad som händer känns det här som ett ljus i tunneln, säger han.

Och fortsätter:

- Globaliseringen som en gång i tiden tog människorna härifrån tar nu tillbaka folket i och med dessa internationella aktörer.

Samtidigt vet han att det ännu återstår mycket innan en regelrätt gruvbrytning eventuellt kommer igång.

Andy Gaudielle tippar på tre till fyra år.

- Det kommer att gå åt mycket pengar och vi ska göra många analyser. Men om dagens metallpriser fortsätter att vara stabila ser det ljust ut.

Hur malmen ska tas om hand vid en eventuell brytning är inte bestämt. Ett alternativ kan vara att nyttja järnvägen på den finska sidan där bolaget också håller på med provbrytning.

- Hur det än går är det här ett företag som kommer hit med resurser och pengar. Kommunen satsar ingenting i det här, annat än att vi bjudit dem att bada bastu, säger kommunalrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om