Länsstyrelsen: "Stängslet måste rustas upp eller plockas bort"

Älgtjurens lidande blev droppen för jägaren Robert Persson och krävde handling kring det förfallna stängslet som blivit en dödsfälla. Nu har länsstyrelsen slagit fast att Tärendö koncessionssameby måste ta ansvar.

Älgen fastnade med sina horn i viltstängslet och behövde avlivas. Nu tvingas Tärendö koncessionssameby att ta hand om stängslet av länsstyrelsen.

Älgen fastnade med sina horn i viltstängslet och behövde avlivas. Nu tvingas Tärendö koncessionssameby att ta hand om stängslet av länsstyrelsen.

Foto: Läsarbild

Pajala2024-12-08 17:00

Ett förfallet stängsel i Ullatti som ingen ville ta ansvar för hade blivit en dödsfälla för djur och ett jaktlag tvingades avliva en lidande älgtjur som fastnat tidigare i höst. Det blev droppen för jägaren Robert Persson, som i flera år flaggat för farorna och krävde att någon skulle ta ansvar.

Nu har länsstyrelsen grävt djupt i arkiven och hittat svaret.

– Vi har precis informerat Tärendö koncessionssameby att stängslet måste rustas upp eller forslas bort. Det får inte se ut som det gör, det är fara för djur- och friluftsliv, säger Kai Oja, handläggare på Norrbottens länsstyrelse.

När jägaren Robert Persson möts av nyheten blir han rejält glad.

– Det är fantastiskt att få höra, det känns jäkligt bra. Jag har jagat på marken i 20 år och de senaste åren har det blivit så illa att man varit livrädd att hundar ska fastna och skada sig eller värre. I fem år har jag i omgångar kämpat för att något ska hända, nu äntligen händer något, säger han.

undefined
"Jag har jagat på marken i 20 år och de senaste åren har det blivit så illa att man varit livrädd att hundar ska fastna och skada sig eller värre", säger jägaren Robert Persson.

Stängslets exakta ursprung är fortfarande lite av ett mysterium, men enligt Kai Oja verkar det som att det byggts i två omgångar med hjälp av statliga medel under 1960- och 1980-talet, men det framgår inte vem som byggt. I arkivet hittade han däremot ett avtal där stängslet överförts från statens ägo till Tärendö koncessionssameby.

Och i avtalet står det inte får förfalla, utan då måste samebyn röja bort eller åtgärda stängslet.

Elaine Björnfot som är ordförande i samebyn är inte nöjd över att kilometervis av slitet stängsel har hamnat i deras knä.

– Vi har ingen användning av det. Vi måste ha ett styrelsemöte först, men min första tanke är väl att det bara är att plocka ner det och det kommer bli ett gediget jobb. Det känns fel att staten dumpat över det på samebyn så där, säger hon.

Hon hoppas därför att länsstyrelsen på något sätt skulle kunna stödja dem i arbetet.

undefined
"Stängslet måste rustas upp eller forslas bort. Det får inte se ut som det gör, det är fara för djur- och friluftsliv", säger Kai Oja, handläggare på Norrbottens länsstyrelse.

Handläggaren Kai Oja kan inte lova något, och han vill inte gå händelserna förväg. Först och främst måste Tärendö koncessionssameby ta ett beslut om stängslet ska bort eller rustas upp. Efter det ska de se om de kan vara behjälpliga på något sätt.

Han passar även på att be allmänheten om fler tips på nedgångna nät som kan vara fara för djurliv.

– Det är jätteviktigt att de uppdagas så att vi kan titta på saken, säger Kai Oja.

Karta: Ullatti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!