Det var i söndags som den mongoliske ambassadören anlände till Pajala tillsammans med fru och ambassadörråd. Först på programmet stod ett besök i ett rengärde i byn Anttis där de långväga gästerna fick provsmaka delikatesser som torkat renkött och kaffeost vid en öppen eld, omgivna av 300 renar.
Morgonen därpå väntade Keros kombinerade garveri och skomakeri. Här bland tusentals renskinn och doften av läder berättade delägaren Emma Kero inte bara om hur familjeföretaget startades för nästan 100 år sedan, utan hon visade även runt. Största överraskningen var dock inte beredningen av skinn eller sömnadshantverket – utan att skor i mongolisk design visade sig ingå i det tornedalska företagets sortiment.
– Jag trodde knappt mina ögon, sa en förvånad men stolt ambassadör efteråt.
Han berättade om de särskilda omständigheter som gjort att kosan styrts till just Pajala. Nämligen att han och värden för resan, Pajalas kulturchef Mathias Lafolie, lärde känna varandra för några år sedan när Mathias var kulturråd i Peking med sidostationering i Mongoliet.
– Nu är det 60 år sedan Sverige och Mongoliets diplomatiska förbindelse inleddes. Det ska vi uppmärksamma genom ett kulturellt och pedagogiskt utbyte mellan Kulturskolan i Pajala och Mongoliet, sa Janabazar.
Så klart väntade därför även ett besök på just Kulturskolan. Efter att musik framförts av några elever utvecklade musikläraren och arbetslagsledaren Marika Solgevik Svala vad projektet innebär:
– Tanken är att Kulturskolans lärare ska åka till Mongoliet i höst för att skapa en föreställning med mongoliska barn utifrån våra konstformer.
– Utbytet innebär givetvis att vi också ska ta till oss av deras pedagogik, utbildningssystem och kulturella traditioner, sa Mathias Lafolie och berättade att externa medel till projektet söks.
Fram till återresan på tisdagen vankades även ett studiebesök i gruvan, liksom en lunch med Pajalas kommunalråd och ett besök på slåttermyren Vasikkavuoma.
Ambassadören tryckte på hur angeläget utbyte över landsgränserna är.
Gör det tuffa världsläget med krig och gränsöverskridande klimatproblem det extra betydelsefullt?
– Samarbete mellan länder är alltid viktigt. Det här är ett litet projekt. Men allt sådant är av stor vikt, framför allt för att det bygger på ett kulturellt utbyte mellan barn och unga, sa Janabazar.