Lagbrott att lägga ned brandstation

Pajala kommuns beslut att lägga ner deltidsbrandkåren i Korpilombolo var olaglig. Så tolkar Brandmännens Riksförbund länsstyrelsens yttrande.- Brandvärn kontra deltidskårer måste få en prövning i högre instans, säger ombudsman Owe Fröjd.

PAJALA2009-05-16 06:00
Den 1 november förra året lades brandstationen i Kor-
pilombolo ner, trots vilda protester från deltidsbrandmännen där. Deras argument var bland annat det långa avståndet till Pajala plus att äldreboendet Tallgården kräver snabba insatser vid eventuella bränder. De hävdade helt enkelt att beslutet stred mot "Lagen om skydd mot olyckor" (LSO).
Därför begärde Brandfacket i oktober en tillsyn av länsstyrelsen.
Nu konstaterar länsstyrelsen i sitt yttrande att Pajala kommun uppfyller LSO under förutsättning att det finns ett brandvärn. Något sådant finns dock ännu inte eftersom ingen anmält sig till ett sådant, trots annonsering.
- Vi tycker det är tråkigt att kommunledningen inte tar sitt ansvar, säger Peter Eriksson, Brandfacket i Korpilombolo.
Flyttat kostnaderna
Han ifrågasätter också om det blivit någon besparing för kommunen.
- De stirrar bara på pengar och nu har de bara förflyttat kostnaderna. Efter att vi försvann så tvingas de gå dubbelt på natten på äldreboendet plus att fler har anställts i Pajala.
Kommunalrådet Bengt Niska säger så här:
Ta sitt ansvar
- Jag är nöjd över att länsstyrelsen konstaterat att det inte behövs någon deltidsbrandkår i Korpilombolo. Däremot tycker jag det är tråkigt att Korpilomboloborna inte tar sitt ansvar som alla andra och ställer upp i ett räddningsvärn. Precis som i Junosuando och Tärendö. Då klarar vi också den här kommundelen plus kommunens totala ekonomi.
Han fortsätter:
- Jag hälsar dem välkomna att lägga prestigen åt sidan.
Enligt Niska har det varit en soteld och en bilolycka
i området efter 1 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om