Han är regionalt skyddsombud på Transports avdelning 26 och tycker att är tur att inte fler dödsolyckor skett än de tre vi rapporterat om sedan 2018.
– Det är väldigt tragiskt.
Det måste vara drabbande även för förarna?
– Ja, det är ju det. De har chaufförer som mått dåligt, absolut. Där har företagshälsovården hjälpt till men har du varit med om en hemsk olycka så är det ju...jag var själv med om en dödsolycka 1994 och det hänger med en resten av livet.
Vår granskning visar att Kaunis iron anmält ett 20-tal olyckor till Arbetsmiljöverket och att det faktiska antalet är högre än så eftersom även entreprenörer drabbats av olyckor. Urban Vikström säger att arbetsmiljöarbetet vid Kaunis irons malmtrafik är bland de bättre i klassen, men att det finns utrymme för förbättring.
Vi brukar få in läsarbilder och vittnesmål från bybor och pendlare på vägarna 395 och 99. Efter artikeln om Yngve och Sirpa Johansson som dog i en krock i oktober 2022 har flera hört av sig, däribland en pendlare som berättar att han kör sträckan tre dagar i veckan och har sett tre malmbilar i diket sedan nyår.
– Det är bekymmersamt, att köra lastbil som väger 64 ton eller köra lastbil som väger 90 ton är två helt skilda saker. Sedan har man tyvärr haft omsättning på chaufförer, säger Urban Vikström som har tät kontakt med skyddsombuden på gruvbolagets transportsida.
Tidigare tilläts lastbilar på upp till 64 ton, numera gäller 74 ton på vägarna med högsta bärighetsklass 4. Kaunis iron kör med dispens för 90 ton och enligt det regionala skyddsombudet ställer det krav på förarna, särskilt i halt vinterväglag.
– Ingen skugga ska falla på förarna. Man kan ha kommit upp från södra Sverige och trott att det är som att köra i en gruva, men så är det ju inte riktigt. Du är ute på allmän väg och det har bytts en hel del chaufförer under årens lopp.
Urban Vikström tror att trötthet är en annan riskfaktor att räkna med.
– Trafiken går dygnet runt och jag tror inte att alla människor är gjorda för att jobba natt.
Trafikverket har ökat anslaget till plogning och Kaunis irons logistikchef Nils-Johan Haraldsson framhåller att gruvbolaget betalar för extra halkbekämpning. Chaufförerna rapporterar dåligt väglag till företagets trafikledning som har direktkontakt med Trafikverket och deras entreprenörer.
– Är det väldigt halkigt så ställer vi fordonen, säger han.
Kaunis iron ser inget samband mellan personalomsättning och olyckor.
– Vår personalomsättning minskar hela tiden och vi känner oss trygga med utbildningen som våra chaufförer får, säger Nils-Johan Haraldsson.
Gruvbolagets bedömning är att de har normal personalomsättning. Arbetsmiljöåtgärder de vill lyfta fram är bland annat att alla deras förare har yrkeskompetensbevis och får utbildning som börjar med två veckors introduktion där de kör med coach. Det gäller även entreprenörerna som ska följa samma rutiner. En stor del av utbildningen rör säkerhetskulturen och under 2023 ska fyra kurser genomföras tillsammans med Volvo, där säker körning är en del. Man kör med utbildade handledare tills respektive chaufför godkänns, berättar Nils-Johan Haraldsson.
Han ser inte nattarbetet som problematiskt.
– Nej, jag kan inte säga att trötthet haft koppling till någon av olyckorna.