Kommunstyrelsen i Pajala entledigas av enigt fullmäktige

Kommunrevisorerna menar att både Pajala kommuns ekonomi och förtroende lidit skada av de otillåtna direktupphandlingar och attester som NSD avslöjat. Upphandlingar som visar sig ha bidragit till ett underskott på över 30 miljoner kronor.

På måndagens fullmäktige debatteras huruvida kommunstyrelsen ska få ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023. Kommunens egna revisorer säger nej.

På måndagens fullmäktige debatteras huruvida kommunstyrelsen ska få ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023. Kommunens egna revisorer säger nej.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pajala2024-06-17 16:18

Det var rungande kritik när revisorerna presenterade revisionsberättelsen för 2023. Den granskning som presenterades på fullmäktige visade på att det rått en dålig styrning och kontroll över både upphandlingar och attester.

Totalt rör det sig om 25 miljoner kronor i konsultkostnader kopplade till inhyrd personal och konsulttjänster inom socialförvaltningen.

En del av rapporten visade stickprov som den externa granskaren PWC presenterat. 20 procent av det som attesterats har gjorts till bolag där det finns en direkt koppling till egna fakturor och egna bolag, vilket strider mot jävsparagrafen.

undefined
Nära 25 miljoner har betalats ut till socionomkonsulter – utan avtal. Nu får Pajala kommun hård kritik för bristande kontroll.

Det riktas även kritik mot att kommunen gjort direktupphandlingar som totalt överskridit de 7,82 miljoner som får göras för sociala tjänster.

– Kommunen hade redan ett ramavtal och det medför att det här ska ses som materiell från första kronan och då är det inte möjligt att skriva ett avtal och köpa tjänster från ett annat bolag än från de leverantörer om inte dessa bolag fått en fråga innan man väljer att gå ut med en direktupphandling, säger den externa revisiorn Erik Jansen vid fullmäktige.

Det har även visats på brister när det kommer till de belopp som kommunen gjort i direktinköp som därefter överstigit det pris som kommunen kommit överens med uppköparen om, vilket också går emot lagen för offentlig upphandling.

Revisionen menar att det finns en systematisk brist på intern kontroll och att det skett återkommande brister trots att det beslutande organet, kommunstyrelsen, vetat om bristerna.

– Det är ingen enskild ledamot som går att peka ut för de här bristerna utan vi måste titta till hela sammanhanget och då har vi gjort bedömningen att det är hela kommunstyrelsen som inte ska ges ansvarsfrihet, säger Josefin Brynefall Strålind (V), vid fullmäktige.

Revisionerna menade även att det finns en misstanke om brott gällande hanteringen av de offentliga medlen.

När det väl frågan om ansvarsfrihet kom upp på dagordningen bad Roger Uusitalo (C) om ordet. Han yrkade på att inte ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Han yrkade även på att kommunstyrelsen skulle entledigas samt att det skulle hållas ett extrainkallat fullmäktige för att kunna välja nya representanter till kommunstyrelsen. Han fick även stöd av Vänsterpartiets Birger Lahti och Kurt Lind från Framtid S.

Efter honom tog Ann-Mari Mäki Larsson (FrS) ordet:

– Jag tycker inte att vi som kommunstyrelsen ska ha ansvarsfrihet. Jag sitter i ett kollektiv som inte skött sig om man inte får ansvarsfrihet så måste vi alla entledigas.

Ulrica Hammarström, S, valde att läsa upp kommunstyrelsen yrkande där kommunstyrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet men att kommunstyrelsen skulle kunna sitta kvar om man vidtog åtgärder för att säkerställa att verksamheterna sköts på ett ändamålsenligt sätt. Åtgärder som skulle leda till en ökad uppföljning samt att det finns måluppföljning för att få en budget i balans och om det behövs kräva åtgärder om det inte finns en budgetföljsamhet.

Efter att presidiet kallat till sig varje partis gruppledare kunde ett enigt kommunfullmäktige strax innan 20.50 på måndagskvällen besluta att inte ge ansvarsfrihet till kommunstyrelsen. Fullmäktige var även enade om att kommunstyrelsen skulle entledigas, med det blir ett extrainkallat kommunfullmäktige den 5 juli där det ska väljas en ny kommunstyrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!