Leif Gräsvik är VD för Pajalabostäder och förvaltare av kommunens fastigheter.
– Vi hade en otrolig tur som fick avtalet klart innan kriget i Ukraina bröt ut. Vi har nu ett treårigt avtal som sträcker sig från 1 januari i år. Priset är 26 öre per kilowattimme, säger han.
Pajala kommun har flera projekt på gång för att minska energiåtgången (se sammanställning i annan artikel).
– Genom att vi fick detta elavtal har vi köpt oss tid till andra investeringar som minskar energianvändningen. Vi vill bland annat satsa på att förse nu eluppvärmda fastigheter med solpaneler, säger Leif Gräsvik.
Piteå år en av de kommuner i Norrbotten som sparat mest energi de senaste åren.
– Vi har sparat 55 miljoner kronor på 4 år. Målet är att minska elanvändningen med tio procent. Sparar vi energi så sparar vi vår miljö samtidigt som vi sparar pengar. Vi i har ett elavtal med fast pris till 80 procent tre år framåt och resten rörligt, säger Halldo Lundgren, Piteå kommuns energiingenjör.
Kalix kommun har arbetat sedan år 2000 med att minska energiförbrukningen.
– Vi håller på med att gå från olja till biobränsle och fjärrvärme. Vi byter ut 50 bilar till elbilar där det är möjligt. Sedan arbetar vi med byte till LED-belysningen och energieffektiviseringen då det gäller ventilation och fläktar. Det finns en politisk vilja att installera solpaneler på de byggnader som är lämpliga för det, säger Mikael Andersson energirådgivare och fastighetsförvaltare.