Kommunen medveten om problemet: "Det här kan ta flera år att åtgärda"

PAJALA. Pajala kommun är medveten om problemen i Ruokojärvi.- Men det är inte unikt på nåt sätt. Vi har fler sjöar med samma problem, säger plan- och miljöchefen Carl-Johan Riblom, som inte tror att det är reningsverket som spökar.

Pajala2008-06-02 06:00
Enligt Riblom finns det ytterligare en sjö som har samma problem som Ruokojärvi. Det är Takajärvi i Kangos, men den sjön är mycket mindre.
- Det kanske också finns fler, det vet vi inte, säger Riblom som i sommar ska besöka Ruokojärvi för att inventera stränderna och undersöka området.
- Utsläppen kan komma från gamla gödselstackar efter nedlagda jordbruk, eller skogsdikningar. Skogen har nämligen gödslats ganska friskt i det här området.
Riblom säger att det verkar vara bättre ställt på sjöns västra sida, bakom ön.
Liten inverkan
Han tror dock inte att det är reningsverket som är boven i dramat. Vilket miljöinspektören Sofia Rosendahl håller med om.
- Jag tror att reningsverket har mycket liten inverkan. Fosfor och kväve är de mest övergödda ämnena och de kommer inte från reningsverket, säger Rosendahl.
Hon är, liksom Riblom, angelägen om att få reda på vad övergödningen beror på.
- Därför måste prover tas på flera olika ställen för att man ska kunna fastställa varifrån föroreningarna kommer, säger hon.
- Jag har skickat ett föreläggande till tekniska enheten om dem. Annars visar provtagningar att det är acceptabel rening i reningsverket.
Varken Riblom eller Rosendahl tror på någon snabb förbättring.
- Det finns inte avsatt några resurser och dessutom finns ingen examensjobbare som vi hade tillgång till förra året vid Takajärvi. Det här kan ta flera år att åtgärda. Jag vill påpeka att vi också är angelägna om att rätta till saker som inte står rätt till och vi vill ha en bättre status i sjön. Men det är komplexa system, säger Riblom.
Okänd reaktion
Sjön ingår i Natura 2000 och det gör det inte lättare att vidta åtgärder.
- Vi kan inte bara gå in och gräva. Dessutom vet vi inte hur sjön reagerar om man exempelvis skulle plocka bort uppdämningen så att vattennivån sänks. Kanske hela sjön växer igen då, säger Riblom.
Niklas Kemi är Natura 2000-samordnare på länsstyrelsen. Han säger att kommunen äger frågan i det här läget.
- Det är upp till den att agera. Men om kommunen tar ett formellt beslut och det överklagas kan det hamna hos länsstyrelsen för bedömning, säger Niklas Kemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om