Ökar medicindosen
- Landstinget har dragit ner på all distriktsvård i kommunen och i stället lagt uppgifterna på hemtjänsten, säger Thore Kostenniemi.Enligt avtalet betalar inte landstinget för insatser i samband med hemtjänstens ordinarie besök. Enligt Kostenniemi har man därför börjat anpassa insatserna till hemtjänstens turer.
- Om det till exempel är någon som ska ha medicin tre gånger om dagen och hemtjänsten planerar besök två gånger per dag, då tar man bort pillret mitt på dagen och ökar i stället dosen morgon och kväll, säger Kostenniemi.
Enligt Kostenniemi har de insatser som hemtjänsten utför gratis ökat med två årsarbeten sedan förra året.
Priset som landstinget betalar kommunen är samma över hela dygnet. Något som Thore Kostenniemi anser att landstinget utnyttjar.
Dyra timmar
- Man har anställt vikarier och börjat göra insatser själva under dagstid när det är som billigast. Kvällar och helger lämnar de åt kommunen. Vi får göra de timmar som kostar oss mest, säger han.Tvisterna har varit flera mellan landstinget och länets kommuner i fråga om enklare sjukvård. Inför 2005 bestämdes att varje kommun skulle betala en summa till landstinget som i sin tur skulle använda pengarna proportionellt efter antalet pensionärer i kommunen. För Pajalas del sattes budgeten till ungefär 400 000 kronor.
Tveksamheter
För årets tio första månader fakturerade Pajala kommun landstinget 1,3 miljoner kronor. Av dessa har man bara fått 450 000.- De lokala parterna måste träffas och gå igenom underlaget för fakturorna eftersom det fanns vissa tveksamheter. Kommunen gör vissa tolkningar som vi inte ställer upp på, bland annat när det gäller reseersättning. Så fort vi är överens kommer vi att betala, säger Bo Westerlund, chef för primärvården i Norrbotten.
Han säger att landstinget anpassar insatserna efter hemtjänstens turer. Men patientens hälsa går alltid i första hand.
?Översittarfasoner?
- Vi försöker naturligtvis att anpassa vårt system för att utnyttja det så effektivt som möjligt. Personerna som får service ska ha så få olika personer som möjligt hemma hos sig. De ska inte behöva ha folk som springer ut och in hela tiden, säger Westerlund.Innan nyår hoppas Thore Kostenniemi få ett möte med landstingets politiska ledning och företrädare för primärvården i Pajala.
- Om det här inte reder ut sig så säger vi helt enkelt upp avtalet. När vi möter den politiska ledningen så får vi förståelse. Men i Pajala, i praktiken, möter vi bara översittarfasoner och arrogans medan vi gör landstingets arbetsuppgifter och inte får betalt, säger han.
Birger Joutsen, chef för Pajala vårdcentral, befinner sig på Kanarieöarna och har inte gått att nå för en kommentar.