Kommunfullmäktige i Pajala: Årsredovisningen för 2016 är nu godkänd. Budgeten för 2018 kunde därmed gå till beslut. Och den beslutades under måndagen.
Som väntat fick majoriteten med S och V igenom sitt förslag. I budgeten har man besparingar på över 18 miljoner kronor. Ändå är man tveksam till att man lyckas nå ett positivt resultat, på grund av det som har varit med förra årsredovisningen.
Även alliansen ger beröm till budgeten.
– För första gången är det ett verkligt försök att göra en åtstramning av budgeten och vi hoppas att det fungerar, säger Leif Gramner (KD).
Gramner är inte känd för att vara den som stryker majoriteten medhårs. Det här var kanske den enda gången han gjorde det också, under kommunfullmäktiges sammanträde. För årsredovisningen ledde till en lång debatt där bland andra Gramner var kritisk mot att man gick emot revisorernas rekommendationer.
– Naturligtvis hade vi en annan tolkning. Lagar förändras över tiden genom att samhället förändras. Vi trodde att vi gjorde rätt. Annars skulle vi ju inte ha stått här, svarar kommunalrådet Jan Larsson (S).
– Vi har prövat lagen för att vi är fattiga. Vill använda pengarna till konkreta åtgärder istället för de skuldhål som vi har, säger kommunalrådskollegan Anna Kumpula Kostet (V).
Leif Gramner (KD):
– Ni påstår offentligt att ni visste vad ni gjorde och gjorde det för kommunens bästa. Det är märkligt att det är kommunens bästa. Vems är felet då? Är det revisionens fel som sa att det här kan man enligt lagen inte göra? Eller är det mitt fel som klagar på att ni inte lyssnar på revisionen? Eller är redovisningslagarna som är så dåliga att vi måste göra egna lagar i Pajala?
Kristdemokraterna vill gå så långt som att säga att det här var droppen.
– Enligt vårt sätt att se på saken är hela historien av den digniteten att kommunen behöver en ny ledning. Det här fungerar inte, säger Gramner.
En annan följetong i Pajalapolitiken är den om insynen för oppositionen. Alliansen anser sig vara totalt utmanövrerat när man nämnderna har gjorts om till utskott med bara tre ledamöter, när Moderaterna samtidigt har valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. Moderaterna menar att allianspartierna får skylla sig själva som avbröt samarbetet med M. Förslaget från KD var att utöka utskotten från tre till fem ledamöter. Det förslaget avslogs i kommunfullmäktige. Däremot får man en insynsplats utan rösträtt, men med yttranderätt.