Ulrica Hammarström (S) om åren som gått

Ulrica Hammarström (S) summerar fyra år som kommunalråd i Pajala och hoppas på fyra nya. Hon ser tillbaka på en mandatperiod präglad av en pandemi.

Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Foto: Hans L. Olofsson

Pajala2022-09-04 11:00

I oktober 2018 stod det klart att Socialdemokraterna gått ihop med Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet för att ta makten i Pajala. 

Hur går tankarna när du ser tillbaka på åren som gått?

– En del i kommunen har vi fått i mål, men absolut inte allting. Det kan nog ingen säga. Det jag känner övergripande är att Pajala över lång tid, med befolkningsminskning och nedskärningar – att vi har lyckats vända den utvecklingen. Vi har faktiskt kunnat satsa framåt och utöka den kommunala servicen.

Konkret?
– Vi tittade bland annat på skolstrukturen, vi skulle behålla den och det har vi gjort samt utökat lite. Vi har fört tillbaka årskurs sex till Tärendö. Vi har kunnat införa avgiftsfri kulturskola. Och så har vi lagt mycket pengar på centralskolan med upprustning av lokaler.

Oppositionen menar att fler proaktiva insatser borde ha gjorts och att styret mest ägnat sig åt förvaltande arbete. 

Finns det något du är självkritisk kring?
– Absolut finns det saker att göra, skolan är inte felfri. Vi har utmaningar med trygghet och studiero. Där finns det mer att göra, så länge det förekommer kränkningar så är vi inte nöjda.

Vad är du mest stolt över?
– Dels att vi har fått igenom avgiftsfri kulturskola och årskurs sex i Tärendö. Resultaten har gått åt rätt håll, fler är behöriga. Vi tycker oss ha sett en positiv trend inom skolan.

Vård och omsorg, hur ser du tillbaka på det området? 

– Vi har haft två pandemiår och personalen drabbades hårt. Det är en sak, de har klarat av det bra. Men vi har tappat fart. Det fanns beslut om en äldreboende-struktur som vi ville jobba om. Vi ville förändra men kunde inte vara ute och träffa folk, det innebär att det har dragit ut på tiden. Man måste ha samråd med berörda för att det ska bli bra.

– Trygghetsboenden är på gång men det har tagit alldeles för lång tid. Den största konsekvensen är att vi stannar upp, folk sitter kvar med sina hus, bostadsmarknaden stagnerar. 

Personal chockades och en del slutade vid beskedet om nedläggningen av Björkkullens äldreboende. 

– Beslutet om att stänga togs redan 2017, så det var ingen nyhet. Men det gick snabbare. Där får vi ta till oss att vi kanske inte var tillräckligt duktiga på kommunikationen. 

Omsorgen dras med bemanningsproblem. Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Det har varit svårt att få kompetens på plats under flera år. Vi har tittat på vidareutbildningar. Men vi behöver göra ett batteri med åtgärder för att komma till rätta med kompetensbristen, främst undersköterskor men även sjuksköterskor. 

Hur ska ni locka folk att jobba där när det samtidigt finns bättre betalda jobb i gruvan att gå till?

– Vi kommer ha svårt att konkurrera med lönerna i näringslivet, det vi behöver göra – och det är ett vallöfte, en lönesatsning på undersköterskor. Vi ser att vi behöver göra det, men också se över scheman, att man har större möjlighet att välja hur man vill arbeta.

När det kommer till utveckling av Pajala har oppositionen kritiserat de styrande för att vara passiva när det gäller satsningar, trots ekonomiska möjligheter. 

– Vi gick in i mandatperioden med ett alldeles för lågt eget kapital. Under pandemiåren fick vi ekonomiska tillskott, som ibland kom sent på året vilket gjorde dom svåra att använda. Vi är dock tacksamma för vi har ett mycket bättre ekonomiskt utgångsläge inför kommande mandatperiod.

Vad har ni gjort för att utveckla kommunen?

– Vi har dels rustat upp rastplatser och Soltorget, gjort mycket satsningar på föreningslivet. Vi har delat ut hjärtstartare, då vi har långt till närmsta ambulans. Gett välkomstpaket till nyfödda. Lagt pengar till att stötta en digital butik i Saittarova. I Muodoslompolo har vi infört en digital hub för distansarbete.

– "Hej hemby" har vi satsat på för att synliggöra bostadsmarknaden. Det kommer att förlängas med ett år.

Vindkraften har varit en het fråga, hur går tankarna där?

– S har tagit beslut om att inte stötta utbyggnad i Käymävaara. Vi behöver göra en vindbruksplan, men vi väntar tills utredningen från statligt håll har kommit. Vi vill ha alla kort på borden. Vi har ju beviljat två parker, det man behöver se över är hur mycket mark man ska upplåta. Det är det vindbruksplanen ska svara på. 

Vad hoppas du på efter valet?

– Jag hoppas på ett starkt S som tar majoritet. Det enda partiet vi sagt att vi inte ska samarbeta med är SD, men resultatet föregriper jag inte. 

Valresultat 2018 i Pajala

Andel av rösterna i kommunvalet 2018, angett i procent. 

Socialdemokraterna 29,2 procent

Framtid S 19,1

Vänsterpartiet 18,1 procent

Kristdemokraterna 14,2

Moderaterna 7,3

Norrbottens Sjukvårdsparti 5,5

Centerpartiet 2,3

Liberalerna 1,4

Miljöpartiet 0,3

Sverigedemokraterna 2,0

Feministiskt initiativ 0,1

Övriga 0,3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!