Ponnyn Kawat är landets enda gruvhäst • "I sitt esse"

När gruvföretagets borrhål skulle fyllas igen och maskiner inte fick användas föddes idén att vända sig – till ortens ryttarförening. Nu finns landets enda gruvhäst i Pajala. ”Kawat är i sitt esse när han får arbeta”, säger 18-åriga klubbmedlemmen Ida Krekula Tervahauta leende.

 Mats Johansson för Kaunis Iron utesluter inte att Kawat får sommarjobba nästa år också.  Bra idé, tycker ridklubbens Linnea Johansson, Inka Buckle och Ida Krekula.

Mats Johansson för Kaunis Iron utesluter inte att Kawat får sommarjobba nästa år också. Bra idé, tycker ridklubbens Linnea Johansson, Inka Buckle och Ida Krekula.

Foto: Maria Engström-Andersson

Pajala2023-09-22 06:06

I en av hagarna på Pajala Hästkrafts ridanläggning strax utanför centralorten strövar inlånade privathästen Kawat – sannolikt ovetande om att han nyligen skrivit historia. Men faktum är att det 13-åriga gotlandsrusset är landets första gruvhäst i modern tid. 

– Det är helt unikt. Men sedan folk har hört talas om Kawat har många sagt att det vore roligt om hästar kunde börja användas vid fler arbeten som förr, säger klubbens ridinstruktör Inka Buckle. 

Bakgrunden är att Kawat i somras lejdes in av gruvbolaget Kaunis Iron. Marken skulle återställas efter vinterns provborrningar efter nya fyndigheter. Men samtidigt satte en skärpning av terrängfordonslagen stopp för tunga fordon som skulle kunna skada underlaget. 

– Så under tre dagar i juli drog Kawat upp flera vagnslass med jord. Det var en kilometers väg och uppe på ett berg. Men Kawat verkade trivas, förutom att det var rena bromsinvasionen, säger Inka innan det är dags för en provtur.

Deltog vid ”hästjobbet” gjorde även Kaunis Irons prospekteringstekniker Mats Johansson, personen bakom idén att ta in ”äkta” hästkrafter. Han berättar att kollegorna från början inte riktigt tog honom på allvar: 

undefined
Mats Johansson för Kaunis Iron utesluter inte att Kawat får sommarjobba nästa år också. Bra idé, tycker ridklubbens Linnea Johansson, Inka Buckle och Ida Krekula.

– I och med att reglerna skärpts hade vi funderat ett tag på hur vi skulle kunna återställa marken efter borrningarna. På ett veckomöte sa jag att ”vi fixar det med häst”. Först skrattade alla och trodde att det var ett skämt, men efter ett tag sjönk det in. Nu är alla mer än nöjda över hur skonsamt det blev för marken. 

Från ridklubben är man såklart stolta över Kawats insats.  Men allra mest gläds man ändå åt att ha fått igång en verksamhet. För bara några år sedan stod nämligen stallet tomt. Den tidigare ryttarföreningen hade efter lång kamp lagts ned, och tankar fanns till och med på att sälja den kommunala ridanläggningen. Men så bildade ett gäng hästbitna kvinnor föreningen Pajala Hästkraft med målet att bygga upp en ny, stabil verksamhet. Något de för ett år sedan fick en oväntad – men välkommen – hjälp med då Inka dök upp. 

undefined
13-åriga ponnyn Kawat är ovetande om att han nyligen skrivit historia.

Inka – som är examinerad agronom med många års erfarenhet av träning och uppfödning av hästar – kom till Pajala från Sydafrika när hennes man fått jobb som geolog åt gruvan. Nu är hon heltidsanställd på ridanläggningen: 

– Redan under första besöket i Pajala, innan vi bestämt oss om flytten, visades jag ridanläggningen. Hästar är en livsstil, så den var en bonus. Men samtidigt var det sorgligt att hästar saknades, säger Inka.

Idag har de första ridkurserna och barnverksamhet startats. Klubben har 65 medlemmar – och på anläggningen finns sjutton hästar, varav fyra är ridskolans egna.

undefined
Fler ska trivas i Pajala och vilja jobba i gruvan, hoppas Kaunis Iron som därför har sponsrat till hästen Kaunis Romeo. Michaela Thörnblom, 15 år uppskattar möjligheten att rida.

– Förut gjorde jag inget på fritiden. Men nu är jag här jämt, säger 14-åriga Linnea Johansson, och får medhåll av stallkompisen Michaela Thörnblom,15. 

Bland hästarna finns blåögda Kaunis Romeo som tidigare i år sponsrades av gruvbolaget. 

– Vi vill att det ska finnas bra fritidsmöjligheter så att fler vill bo i Pajala och arbeta i gruvan, säger Mats Johansson.

När det gäller den fyrbenta sommarjobbaren Kawat utesluter han inte en förlängning.

Vad blir lönen? 

Mats Johansson skrattar:

– Det måste väl vara en säck morötter. Men sedan ska ju klubben fakturera arbetstid, motsvarande en maskin.  

undefined
Landets första gruvhäst bjuder på en provtur. Fr.v. Linnea Johansson, Kaunis Irons Mats Johansson, Inka Buckle och Ida Krekula Tervahauta.
Terrängkörning – regler

Terrängkörningslagen innebär att körning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk är förbjuden i hela landet på barmark, snötäckt skogsmark med plant- eller ungskog och på snötäckt jordbruksmark. 

I fjällen omfattas dessutom annan mark. En rad undantag från förbudet får ske om ärenden och åtgärder inte kan göras utan motorfordon, som vid vägbyggen, sjuktransporter, renskötselarbete eller då fällda djur ska hämtas. 

Länsstyrelsen kan besluta om undantag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!