Bara dagar efter kuppen i fullmäktige – när S-favoriten Ulrica Hammarström gick miste om kommunalrådsposten – tilltar stormen i Pajala ytterligare.
Vid arbetarekommunens extrainkallade krismöte i går kväll tog styrelsen beslutet att både Jan Larsson och den tongivande fullmäktigeledamoten Johny Lantto ska uteslutas ur partiet.
– Röstsiffrorna blev 5-2. De ska uteslutas för deras illojalitet och för att de har åsamkat partiet mycket stor skada, sa Roland Karlsson som ingår i styrelsen.
Läs mer: Styrelsen vill utesluta Lanto och Larsson
En uteslutningsbegäran skickas under torsdagen in till distriktsstyrelsen.
Det tillträdande kommunalrådet Jan Larsson, som vann fullmäktigeomröstningen och nu ska leda kommunen med vänsterpartisten Anna Kumpula Kostet, är besviken över styrelsens beslut.
– Trist, jag är inte mer än människa. Men de har fulla rätten att få saken prövad av högre instans i partiet men jag är trygg med de beslut som är fattade i fullmäktige, säger Jan Larsson.
Du måste ha varit medveten om att fullmäktigebeslutet skulle väcka starka protester?
– Naturligtvis. Men jag är säker på att vi har följt de regler och stadgar som gäller, både för oss förtroendevalda och i relation till partiet i Pajala. Jag är fullständigt lugn och övertygad att kunna sitta kvar.
Om du ändå skulle uteslutas – kan du då sitta som kommunalråd som politisk vilde i stället?
– Det finns inte i min värld, säger Jan Larsson.
S-styrelsen anser även att Jan Larsson och Johny Lantto har svikit ett tidigare beslut om att Socialdemokraterna inte ska samverka med Vänsterpartiet under den fortsatta mandatperioden.
Jan Larsson menar att det är en felaktig tolkning.
– Det är fullmäktigegruppen som alltid bestämmer vilka partier man ska samverka med. Vi måste se till att vi får en majoritet. Det handlar hela tiden om kompromisser – och ekonomin står över allt annat. Vi måste ha en budget i balans.
Enligt honom fick fullmäktigegruppen mandatet redan vid valet 2014 att driva en tuff besparingspolitik, med sparkrav på uppemot 50 miljoner de kommande två åren.
– Det är väljarna vi ska stå upp för.
Har medlemmarna inget att säga till om?
– Inte makt som sådan. Hur skulle det se ut om partiernas medlemmar bestämde vad vi beslutade om i fullmäktige? Däremot ska vi rådgiva, informera och lyssna på både väljarna och medlemmarna.
Jan Larsson hänvisar samtidigt till partiets stadgar som bland annat anger att "medlemmarna måste alltid vara medvetna om att politikens alla detaljer inte kan bestämmas på möten".
– Vi kan inte lyssna på medlemmarna hela tiden. I stadgarna står klart och tydligt att fullmäktigegruppen har rätt att ta vilka beslut som helst men att vi också ska ha en dialog med partiet.
Styrelsemedlemmarna som vill se honom utesluten ur partiet anser Jan Larsson enbart representerar de nytillkomna byamedlemmarna efter skolstriden i fjol.
– Det handlar om de som har varit medlemmar i ett år, ungefär. Bara de som saknar förtroende för mig.
Har du varit i kontakt med distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli eller med partiet centralt?
– Nej. De lär kontakta oss, så vi får säga vår version, säger Jan Larsson.