I januari berättade vi att facken Vision och Kommunal larmat kommunledningen och Arbetsmiljöverket om grova arbetsmiljöproblem för chefer och medarbetare. Det talades om brister i ledarskap, kränkningar och verksamheter som undanhållits information.
Kommunchefen pekades ut som det stora problemet.
Efteråt gick medarbetare anonymt ut och sa att de inte höll med om fackets bild. Nu har en extern konsultundersökning av den sociala och organisatoriska arbetsmiljön lagts fram.
– Det känns skönt att man kommit fram till att jag inte begått den påstådda kränkande särbehandling som anmäldes från början. Att det sedan finns saker att arbeta med i en ny arbetsgrupp är inget nytt, säger kommunchefen Stefan Millgård när han för första gången bemöter kritiken.
Bilden som ges är att arbetsmiljön upplevs så dålig att några av medarbetarna överväger att sluta. Enligt de 20 intervjuer som gjorts med ledningsgruppen, kanslipersonal och fackliga representanter upplever en majoritet en ledarstil som pendlar mellan låt-gå och oförutsägbart fokus eller agerande.
De flesta upplever lågt stöd i arbetets utförande och en otydlighet kring prioriteringen av möten och uppgifter. Medarbetare saknar även emotionellt stöd och återkoppling. Konsultens reflektion är att ledarskapet inte motsvarar behovet.
Kommunchefen hänvisar till en arbetsbörda som han kallar ”bisarr” – och som också tas upp i kartläggningen som något som måste åtgärdas om problemen ska lösas. Andra bitar handlar om att säkra "ett för nuläget funktionellt ledarskap” och att förstärka kansliet.
Det framgår att Millgård varit chef för ledningsgruppen, kansliet och även – från januari – flygplatsen. Av ledningsgruppens elva chefer tillträdde sex i fjol, liksom tre av kansliets fem personal.
– Så klart är det speciellt med så många nya. Planen var att jobba med ledningsgruppen under hösten. Men det har inte hunnits med, säger Millgård som beräknar att han har sedan januari haft 230 procents arbetsbörda.
Bakgrunden menar han är ett komplicerat personalärende, krislägen inom ekonomi och bemanning. Liksom anonyma visselblåsarärenden där vissa har fått stor plats i media och på sociala medier. Något han tror kan ha påverkat bilden av situationen.
Varför har tidigare chefer slutat?
– Det är huvudsakligen pensionsavgångar, säger Millgård.
Från facket Vision säger skyddsombudet Erik Waara att utredningen bekräftar fackets bild av arbetsmiljöproblemen och att inställningen därför är att en förändring i ledarskapet bör övervägas.
Både han och en chef, som vill vara anonym, styrker att chefer överväger att sluta.
Säkerhetsskyddschefen Elisabeth Kostenius undrar varför svaren söks i kommunchefens person:
– Med tanke på arbetsbördan är det inte konstigt om insatserna inte räcker.
Oppositionens Linda Jonsson (V) ifrågasätter att en liten kommun ska lägga tid och resurser på att "lära upp en kommunchef":
– Jag tycker att han förbrukat sitt förtroende.
Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) avböjer att svara på hur hon ser på förtroendet och hänvisar till kommunstyrelsen.
Nu när läget beskrivs som ohållbart, vad ska ni göra?
– Vi från KS har sagt att vi ska ta fram en handlingsplan för hur vi ska hantera de synpunkter och åtgärder som kommit fram. Men även kring arbetsbelastningen för kommunchefen.
Frågan ska följas upp vid nästa kommunstyrelsemöte i maj.