Irländare besökte Rönngården

TÄRENDÖ. På onsdagen fick Rönngården celebert besök från Irland.- Vi är som en familj, säger Siv Kero på Rönngården i Tärendö.- Er glömmer vi aldrig, sa John Linehan, koordinator från Irland.

Fotograf: linda danhall

Fotograf: linda danhall

Foto:

Pajala2006-09-28 00:00
Under onsdagsförmiddagen var det fullfart på Rönngården. Boende och personal förberedde för de långväga lunchgästerna som skulle bjudas på köttsoppa. Glada röster och stora leenden syntes överallt medan soppan tillagades, borden dukades och gästerna inväntades.

- Vi är som en stor familj, vi gör allting tillsammans, säger Siv Kero arbetsledare.

Rönngården är ett demensboende som rymmer åtta boende. De har flera gånger blivit hedrade för sin demensvård. Inte minst förra året då drottning Silvia tilldelade dempriset som Sveriges bästa omvårdnadsteam inom demensvård.

- Arbetsteamet kan inte bli bättre och vi gör allt för våra äldre och deras anhöriga, säger Kero.

Verksamhetschefen Berith Öström skrattar och fråga om personalen jobbar eller har trevligt.

Långväga besök

Den irländska delegation som rest upp till Tärendö för att få inspiration, dela tankar och hitta nya vägar att närma sig demensfrågan på var imponerade.

- Er glömmer vi aldrig. En sådan värme, omtanke och engagemang, det är otroligt, sa John Linehan som är koordinator för äldre personers service i Irland.

Irländarna Linehan, doktor Suzanne Cahill som specialiserat sig på demensfrågor och Carol Mc cann, chefs sjuksköterska besökte Tärendö, då de hört talas om det goda arbete som utförs på demensboendet där.

Rönngården har drivit sin verksamhet sedan 1992 och i Irland är demensarbete ett nytt fenomen och först 2004 började man på alvar att arbeta med frågan.

- Vi ser en explosionsartad utveckling. Från att ha skämts och tolkat demens som en mentalåkomma som bör gömmas undan, har vi nu börjat riva barriärerna. Vi tittar på vilken vård som är den bästa, säger John Linehan.

Gemensamma tankar

Det blev ett uppskattat möte där alla fick ett stort utbyte.

- Vi tänker på samma sätt men brottas med olika problem. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete, säger doktor Suzanne Cahill.

Närhet till äldre

Vad som gör vården unik på Rönngården är närheten till de äldre. Rönngården är de äldres hem och där ska de ha rätt att göra det som de själva vill och behandlas med respekt.

- Vi utgår från varje individs behov och önskningar. De måste få göra samma saker som de är vana vid. Om hösten har de flesta plockat, rensat och syltat bär, så då gör vi det, säger Siv Kero.

Någonting som hon också tror att spelar in är att de alltid - varje dag - helhjärtat, satsar på de äldre.

- Vi jobbar inte med projekt. Vi jobbar tillsammans med de äldre varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om