Hon berättar att blomsterlupinen under många år bara fanns på någon gård i byn:
–Men efter ett vägbygge fullkomligt exploderade det.
Idag syns de lila, blå, rosa och vita blommorna kilometervis utanför byn; i sjok vid vägkanterna, i dikena och på vissa håll ända in i skogen. En vacker men oroande syn eftersom den från början nordamerikanska växten ses som invasiv, och genom sin starka växtkraft riskerar att tränga undan andra växter och därmed påverka ekosystemet med pollinerande insekter och djur.
– Jag vet att det har funderats flera gånger i byn om vi kan göra något, kanske skära ned dem. Men de är ju så spridda nu, säger Anna Uusitalo.
Även i länet som helhet syns en alarmerande ökning av blomsterlupin och andra främmande, växtkraftiga arter, enligt Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lena Bondestad. Samtidigt är läget fortfarande ljusare än på andra håll i landet:
– Ju längre söderut, ju mer hopplöst ser det ut. Där är det direkt landskapsomdanande, och där är vi ju inte ännu. Men det gäller att mota olle i grind.
Med hjälp av sommarjobbande skolungdomar fortsätter därför fjolårets bekämpning av jättebalsamin längs Luleälven, mellan Boden och Luleå. Dessutom planerar Länsstyrelsen en informationskampanj med lokal profil kring invasiva, främmande arter. Däribland kanadensiskt gullris och parksallat. De finns inte med på EUs förbudslista. Men utreds liksom blomsterlupin för en nationell förteckning. Det gör även värstingarna parkslide och jätteslide – växter som på senare tid påträffats på flera håll i Norrbotten och som man om möjligt bara ska låta stå eftersom försök till bortgrävning och nedklippning kan trigga dem att snabbt breda ut sig ännu mer. Nya bekämpningsmetoder testas dock i Sverige.
Ser du de här växterna som ett hot i länet?
– Ja, om de får fortsätta sprida sig. Klimatförändringarna gynnar dem, och vägrenarna där många trivs är den sista, mer omfattande ängsbiotopen vi har. Där är det extra illa med lupiner, eftersom de är kvävefixerande och gödslar jorden, vilket är precis vad ängsväxterna inte vill ha.
Vad ska byborna i Kaunisvaara göra?
– Viktigast är att kapa av blomställningarna före lupinerna fröar av sig. Men de kan även kontakta Trafikverket som arbetar med bekämpning av blomsterlupin längs vägar, säger Lena Bondestad.