Under fullmäktigedebatten rörde Gramner bland annat vid de planerade stängningarna av skolor och badhus.
– Det är mer fromma förhoppningar om att förändringarna ska ge guld i fickorna, sade han och efterlyste en rejäl analys först, sedan beslut.
Enligt Johny Lantto är det självklart att analyser måste göras. Men att det finns en gräns för långt man kan göra sådana.
– Inte i tredje, fjärde led. Han verkar ha en sedelpress någonstans Leif – det har inte vi, säger han och berättar att budgetbeslutet är framflyttat just för att nämnderna ska hinna få fram konsekvensanalyser.
– Något måste göras, vi kan inte sticka huvudet i sanden. Men allt vi gör får konsekvenser, säger han och tillägger att osthyvelns tid sedan länge är förbi.
Vidare att man från kommunens sida är tvungen att göra anpassningar och se de faktiska behoven.
– Vi har en gammal befolkning med ett ökat antal äldre äldre, samtidigt minskar antalet elever. Behov och volymer måste avgöra vad pengarna ska läggas.
Många bybor har reagerat på att centralorten, där du bor, slipper besparingar?
– Vårt uppdrag att använda pengarna kvalitetsmässigt och rationellt.
Han är inte heller nöjd med argumentationen – där byar hela tiden ställs mot varandra.
– Vi måste se till hela kommunens behov och vi har en skolstruktur som i princip är oförändrad sedan 1971.
Johny Lantto räknar med betydligt mer dans när det att dags att ta beslut om budgeten i november.
– Jag bjuder tillbaka, säger Gramner som flaggar för att partiet kommer att presentera en alternativbudget, eventuellt tillsammans med andra partier som är emot att byarna dräneras.
Han säger också att man inom politiken är överens om att underskottet i dag ligger på tolv miljoner. Men att hans parti inte anser att man måste ta in ytterligare sex miljoner för att klara amorteringar och dylikt.
– Det är nog svårt ändå. Det viktigaste är att nå nollresultat, inte att bygga på deponierna. Med de pengar vi får in kan vi klara driften, säger han.