Ingen kris för gruvplaner
Gruvplanerna i Pajala ligger fast. I går hölls det andra samrådsmötet med berörda i Kaunisvaara Folkets hus.Första etappen blir Tapulivuoma.- I dag (läs; igår) gav länsstyrelsens miljöenhet klartecken, säger gruvdirektören Bert-Ove Johansson till NSD.
"Vi kommer även ha ytterligare samtal med Muonio sameby, bland annat", säger Niclas Dahlström, ansvarig för samhällskommunikation.
Foto:
Första steget, efter att alla tillstånd är klara, är att få igång dagbrottet i Tapuli, men först ska alla berörda få vara med och säga sitt.
- Miljöansökan kräver samråd, vilket vi nu håller på med. För drygt en vecka sedan höll vi samråd med Fiskeriverket, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och representanter för Pajala kommun. Vi kommer även ha ytterligare samtal med Muonio sameby, bland annat, säger Niclas Dahlström, ansvarig för samhällskommunikation.
360 meter djupt dagbrott
Vid gårdagens information drogs tågordningen om vad som måste göras och i vilken ordning.
Företaget informerade även om själva processen. Bland annnat att malmen kommer brytas i dagbrott ner till ett djup om cirka 360 meter. Malmen kommer därefter krossas och malas i olika steg. Därefter kommer den anrikas genom magnetseparering. I processen krävs vatten och energi, men inga kemikalier.
Vart tar vattnet vägen?
En undran har varit vart allt vatten ska ta vägen.
- Allt vatten från omådet samlas in och leds till magasin. Därefter pumpas det runt i ett slutet system där en del används i processen. En mindre mängd, högst 0,7 procent frigörs, varav en ännu mindre mängd pumpas till Muonio älv. Vi kan även behöva pumpa upp vatten från Munoio älv när det är som kallast, säger Niclas Dahlström.
Transporterna från Tapuli, kommer ske med lastbilar till Kolari för vidare transport till Kemi där det skeppas ut.
- Vi håller nu på titta på vilka lastbilar vi ska använda, säger Niclas Dahlström.
Enligt beräkningarna blir det 290 transporter per dygn (12 per timme).
Järnväg - så småningom
På lång sikt är det tänkt att transportena ska gå på järnväg.
- När det är full produktion så kan det bli svårt för Kemi att klara allt fast de säger att de gör det. Här kan bland annat Storön i Kalix också bli ett alternativ men då krävs det nästan att det även ett byggs spår med finsk spårbredd på nya Haparandabanan. I annat fall kan det bli svårt i framtiden, säger Niclas Dahlström.
200-300 byggjobb
Nästa stora fas är att bygga anläggningen. Företaget räknar med att det krävs mellan 200 och 300 personer för att bygga gruvan, vägar, industriområde, elförsörjning, med mera.
- Jag vill poängtera att detta är ett av alternativen vi jobbar utifrån, i dagsläget är det även huvudalternativet, säger Niclas Dahlström som vill att allmänheten ska vara införstådd med att ingenting är helt spikat.
Nu väntar Begmästaren
Han tror att det tar cirka ett år att få alla tillstånd klara om företaget skickar in en "bra ansökan".
- Jag har per telefon fått bekräftat att miljöenheten vid länsstyrelsen nu godkänt våra svar på de frågor de hade och de kommer nu skicka ett positivt svar till Bergmästaren som är den som ger det slutliga tillståndet, säger Bert-Ove Johansson.
Allmnänheten och andra intressenter har till den 5 december på sig att komma in med synpunkter.
Fakta
q Malmen ligger relativt ytlig med en form som lämpar sig bra för dagbrottsbrytning.
q Malmen är "ren", vilket möjliggör en enklare anrikningsprocess.
q Brytningstid: 10 år. (Kan bli längre)
q Verifierad malmfyndighet: 66 miljoner ton.
q Indikerad ytterligare malmfyndighet: 40 mijoner ton.
(De borrar fortfarande)
q Malmen är "ren", vilket möjliggör en enklare anrikningsprocess.
q Brytningstid: 10 år. (Kan bli längre)
q Verifierad malmfyndighet: 66 miljoner ton.
q Indikerad ytterligare malmfyndighet: 40 mijoner ton.
(De borrar fortfarande)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!