- Det stämmer att vi har en stor andel kvinnliga chefer. Högst upp i toppen, i den kommunala ledningsgruppen, är det fifty-fifty men om vi ser på hela organisationen var andelen kvinnliga ledare 70,5 procent den 31 december, säger Eva Alldén, personalsamordnare på kommunen.
Alldén säger att det också på enhetschefsnivå (mellannivå) är övervägande kvinnor.
Skillnad Pajala Salem
En stor skillnad är det dock mellan Pajala och Salem.De som bor i Pajala jobbar till stor del inom kommunens gränser medan Salem är en typisk boendekommun där invånarna ofta jobbar i en annan kommun.
Kommunalrådet Bengt Niska gläds över siffrorna.
- Det låter bra och det gör mig väldigt glad.
Vad beror det på?
- En medveten strategi som är politiskt antagen. Vi jobbar utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Dessutom är det ju så att många verksamheter har många kvinnliga anställda. Men vi utgår alltid från kompetens och vi har många duktiga kvinnor i Pajala.
Niska menar också att det hos många finns en skev bild av hur verkligheten ter sig.
- Det är bra att de här siffrorna blir kända. Många gånger framhålls Norrbotten som ett län där kvinnor inte har stora chanser.
Jämställt landsting
Det är Statistiska centralbyrån som har granskat det svenska arbetslivet. Andra resultat man kommer fram till är att mindre än var fjärde chef i det privata näringslivet är kvinna, eller 22 procent. Mest jämställt är det inom landstingssektorn där 51 procent av cheferna utgörs av kvinnor och där är skillnaden mellan könen minst.Kommunerna föregår med gott exempel där kvinnliga chefer utgör huvuddelen - 62 procent.