Nyligen meddelade RFSL-föreningarna i Luleå och norra Norrbotten att Tornedalen Pride 2023 i Pajala ställs in. Orsaken var enligt ordförande Joakim Isaksson Markström att Pajala kommun inte återkopplat i tid eller beviljat ett tillräckligt stöd: 10 000 kronor i stället för de 250 000 föreningen ansökt om. ”Jag tycker det är katastrof” sa Joakim Isaksson Markström, som ser festivalen som viktig för att visa stolthet och solidaritet med de som kämpar för att vara sig själva.
Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) bemötte kritiken med att kommunen visst har återkopplat, att det totala föreningsstödet inte räckt om man beviljat de 400 000 kronor som föreningen först ansökt om (då även en utbildningsdel ingick). Och att valåret och byte av kommunens folk bidragit till att behandlingen av den nya ansökan dragit ut på tiden. Men nu säger Linda Jonsson (V), själv ledamot i allmänna utskottet, att det inte stämmer:
– Jag menar att man har visat ointresse för att möta upp ansökan och kunna genomföra Pride.
Åsikten bygger hon på att det länge ska ha varit känt att ett större Pride-arrangemang planerades – och att hon själv kontaktades av Joakim Isaksson Markström 16 februari i år, då ingen från kommunen hört av sig, trots att politikerna vid återremitteringen av ärendet 23 januari varit ense om att en skrivelse skulle skickas till RFSL.
Enligt Linda Jonsson är det extra allvarligt i och med den uppmärksammade händelsen 2021 då en rektor i Pajala godkände att föräldrar höll sina barn hemma från skolan på grund av en teaterföreställning med hbtqi-tema:
– Efteråt följde en debatt som nästan blev lite obehaglig, med ganska konservativa uttalanden. Det ledde till att vi sedan har haft kontakt med RFSL. En samsyn har funnits kring att något måste göras åt den här bilden. Pride-festivalen startades också av unga kommunmedborgare just för att en attitydförändring behövs.
Hon ser frågan som viktig dels på individnivå, dels för Pajalas framtid:
– Vi behöver inflyttning till våra jobb, och då måste vi upplevas som en kommun där alla är välkomna och där lika värde för alla gäller.
Hon säger sig vara rädd för att ”passiviteten har bakomliggande orsaker”:
– Kristdemokrater har stått för uttalanden med förlegade normer kring hbtqia+. Nu har S fortsatt styra med KD, och då är jag rädd att frågan nedprioriteras för att man inte har samsyn.
Enligt henne går medel att få fram:
– Överkalix kommun har sökt och fått 1,8 miljoner kronor för att starta en Pride-festival som ett Polaris projekt.
På frågan om en rädsla för att stöta sig med KD har påverkat ärendets hantering svarar kommunalrådet Ulrica Hammarström via sms: ”Nej, Absolut inte!”.
Från KD säger Peter Ericsson, kommunstyrelsens vice ordförande, att det vore ”ganska fantastiskt” om KD kunde ha en så kraftig påverkan i ett fempartisamarbete. Men att anledningen till det inställda evenemanget är ekonomi, demokratiska beslut och en rättvisesyn:
– Då kan inte en förening få en kvarts miljon av en miljon.
Om att kristdemokrater påstås ha stått för förlegade normer säger han att KD:s uppfattning är att alla har rätt att ha den uppfattning de har:
– Vi påtvingar inte någon vår trosövertygelse.
Vad tycker KD om Pride-festivalen?
– Alla får tycka och tro och ha sina intressen.