”Herre jessus vilka stora familjer vi var”

I de tornedalska byarna har alla gårdar sitt eget namn. Generation efter generation har burit det vidare. Människorna flyttar, men suget efter ursprunget finns kvar.

BARNDOMSHEMMET. Författaren Östen Rantatalo framför sitt barndomshem i Kaunisvaara.

BARNDOMSHEMMET. Författaren Östen Rantatalo framför sitt barndomshem i Kaunisvaara.

Foto: Privat

Pajala2015-08-21 09:43

Nu finns en bok som beskriver gårdarna och släktena i de två byarna Kaunisvaara och Sahavaara. Tusentals människor har fötts och levt där sedan början av 1800-talet då de första bosättarna kom. I dag finns ättlingarna spridda över hela Sverige. Östen Rantatalo, utvandrad Kaunisvaarabo, har skrivit boken om hembyn.

– Vi tänkte att det finns en fruktansvärd massa Kaunisvaarabor i hela Sverige, och vi ville föra vidare minnet av byn. Vi hade aldrig kunnat vänta oss ett så stort intresse. Längtan att söka sina rötter finns både hos unga och gamla, säger han.

Östen Rantatalo har tillsammans med sin brorsdotter Christina Pohjola Rantatalo gått runt i byarna och fotat alla gårdar. Sedan har han skrivit ned gårdsnamnen, vilka som fötts och dött där sedan 1800-talet.

– Jag är född 1940, så jag kan i princip hela byns historia. Men jag har också använt mig av riksarkivet och skolan för att få mer information. Jag har gjort boken men utan, kultursekreteraren i Kiruna kommun Lennart Lanttos fantastiska stöd hade det inte gått.

Tillsammans med Lennart Lantto har han redan gjort boken Kaunisvaara i bilder, som gick åt snabbt. Den trycktes den upp i 500 exemplar och sålde slut på fem veckor.

– Då blev jag jätteintresserad av att beskriva Kaunisvaara ännu mer. Just nu töms byn. Det bor bara pensionärer där. Affären har stängt. Men herre jessus vilka stora familjer vi var förr i tiden.

Och boken, som har tryckts upp i 200 exemplar, har blivit populär.

– Jag blev nästan chockad över intresset för den första boken, som spreds på facebook. En bunt av den senaste har jag lämnat hos min 87-åriga syster som bor i Kaunisvaara. Och herre gud, hon har haft massor med besök hela våren. Det är ett fantastiskt stort intresse för boken.

Kaunisvaaras och Sahavaaras historia finns beskriven i boken i form av bilder och människor. Nutiden med gruvsatsningen finns också med.

– Det satsades tio miljarder på gruvan, sedan ska den läggas ned. För mig blev det en ganska stor chock. Vi vet inte vad som händer i framtiden, men det vore fruktansvärt om en sådan investering fick förfalla, säger Östen Rantatalo.

Gårdarnas namn syftar på läget

Aro – fast mark, gles skog, stäpp

Hietala – sandtag

Mukka – vägen böjer av mot norr

Männikkö – tallskog

Mettävainio – odlingsmark i skogen

Törmä – backe

Karhakka – smårig ungskog

Töyrä – småkuperat

Vittikko – slyområde

Ryösikkö – riktigt risigt

Kontio – gammal björn

Rantatalo – strandgård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om