Hemmiljö i gruppboende ger dementa ett inre lugn
I Björkkullens gruppboende för dementa har personalen gjort i ordning ett rum som påminner de boende om deras hemmiljö och det har gjort dem lugnare.- Ett jättebra initiativ, säger Irene Johansson, anhörig.
Trivseln har ökat i Björkkullens gruppboende för dementa. Det konstaterar Ingegerd Groth, Gunilla Alldén och Martin Johansson tillsammans med de boende Eeva Johansson och Laura Kostet. FOTO: K-L Sundqvist
Foto: K-L Sundqvist
Påminner om ett hem
I nästan hela boendet finns nämligen saker som påminner om vad som fanns i de tornedalska hemmen förr i tiden. I en av korridorerna hänger exempelvis fiske- och hästredskap.
- Det är viktigt att de får med sig grejer hemifrån. De boende ska känna igen sig även när de kliver in i sina rum. Det gör de inte i en kal korridor, säger arbetsledare Carin Oja.
Men hjärtat i allt är det så kallade reminiscensrummet som är inrett med enbart gamla möbler och saker.
Reminiscens innebär att man aktivt stimulerar sina sinnen för att väcka minnen till liv.
Tips från boende
Undersköterskorna Gunilla Alldén och Ingegerd Groth har hållit i trådarna när det gäller själva inredningen medan Martin Johansson stått för det praktiska.
- Tidigare var det ett tråkigt rum med bara bord och stolar. De boende flyttade om grejer hela tiden, men nu är det mycket mer sällan det händer när det ser ut som ett hem, säger Alldén och Groth.
I rummet finns bland annat ett köksbord med vaxduk och på denna en linneduk. På linneduken står en sockerskål och gräddkanna i tenn.
- Det var en boende som påpekade att det skulle vara så här, säger Carin Oja.
Positiv påverkan
Personalen säger att de boende påverkas positivt av möbleringen. De håller det också för troligt att det i förlängningen kan innebära att ökad trivsel innebär mindre medicinering.
- Vi märker på de boende att de känner ett inre lugn, säger Carin Oja.
Även anhöriga uppskattar den nya möbleringen.
- Det är mycket positivt. Det visar på ett engagemang och det är mycket bra för de boende. Själv känner jag också igen mycket från mitt föräldrahem, säger Irene Johansson.
Hur har ni fått i tag på alla saker?
- En del är köpt på loppis, men personalen har också lånat ut saker, säger Carin Oja.
Även en del andra gruppboenden i Pajala jobbar på samma sätt, men de har inte hunnit lika långt som på Björkkullen.
Inga pengar avsatta
- Vi är inte färdiga än. Vi har ytterligare en korridor att piffa upp. Vi funderar på ett bastu- och höbärgningstema, säger Gunilla Alldén och Ingegerd Grot som har många idéer.
- Det finns mycket mer att göra, men det finns inte pengar avsatta.
De tror dock att ökad trivsel på sikt innebär att pengar sparas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!