Det finns ett stort behov och goda möjligheter att utföra tester vid Arctic Tests i Kaunisvaara. Det har man kommit fram till vid den förstudie som har gjorts på området.
Nu har arbetet gått in i nästa fas. Niclas Dahlström vid LTU Business är projektledare.
– Arctic Tests kan komma att bli en hållbar öppen testbädd i arktisk miljö vid Kaunisvaara gruvområde i Pajala. Alltså en plats där akademi, forskningsinstitut och företag ska kunna utföra tester, utbildning och forskning av olika slag, inte endast gruvrelaterade sådana, säger han.
Luleå tekniska universitet är projektägare och för en nära dialog med Kaunis Iron, som planerar för en operativ gruvdrift med start till sommaren.
– Vi arbetar nu i flera parallella spår. Bland annat gör vi en fördjupad behovsinventering och pratar med framtida kunder och partners. Vi studerar även hur en testbädd bäst bör byggas, ser över ägandestruktur och bolagsform och tar fram en affärsplan, säger Niclas Dahlström.
Vad ska testbädden användas till?– Vi ser ett stort intresse av studier och tester för processteknik i ett pilotverk med en digital tvilling. Vi upplever även behov av olika typer av hållbarhetsstudier där, som exempelvis efterbehandling, vattenhantering och dammsäkerhet. Prospektering, sprängning, viss typ av fordonstest, attraktiva arbetsplatser och boendemiljöer är andra tester som vi ser att Arctic Tests lämpar sig för, säger Niclas Dahlström och fortsätter:
– Vi vet att många svenska och europiska projekt, där akademi och företag arbetar tillsammans, har svårt att få tillträde till lämpliga testmiljöer. Här kan Arctic Tests fylla en roll. Området lämpar sig även väl för grundutbildning och forskning.
Vilka är fördelarna med området?– Kaunisvaara ligger norr om polcirkeln och har ett klimat som är unikt. Man kan nyttja delar av den goda fysiska och digitala infrastrukturen samt rådande miljötillstånd. Att verka sida vid sida med en gruvverksamhet ger puls och säkerligen upphov till nya utvecklande idéer. Regionen lämpar sig väl för exempelvis miljöstudier, framtagandet av attraktiva arbetsplatser, och samhällsstudier.
Vilken betydelse har hållbarhetsperspektivet?– Oerhört stort. Möjligheterna att kunna leva ett gott liv i en arktisk miljö är många, men man får samtidigt inte ducka för att det för med sig en del utmaningar. Att få till stånd en testmiljö där man kan utbilda, forska och testa för att på ett mer hållbart sätt kunna nyttja vår miljö mer resurseffektivt och skonsamt är av högsta vikt.
När är tänkt driftstart?– Vi hoppas och tror på att Arctic Tests ska kunna vara en realitet under 2019.
Vad skulle Arctic Tests betyda för Pajala?– De Pajalabor vi har pratat med har varit tydliga med att de önskar verksamheten till Pajala, med de direkta och indirekta arbetstillfällen det innebär. En nära kontaktyta med en mångfald av företag och universitet är något de säger sig sätta stort värde på.
Vad tycker du själv om projektet?– Det känns utmanande och fantastiskt roligt att få leda och vara en del av! En framtida testmiljö skulle bidra till stor nytta på en rad olika plan, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi är en engagerad grupp med bra uppbackning som nu försöker få Arctic Tests att bli verklighet, säger Niclas Dahlström.