LKAB:s omfattande omställningsplan, med potential att bli Sveriges största industriinvestering någonsin, slog ned som en klimatbomb i industrivärlden. Men det statliga gruvbolaget är inte ensamma att investera i hållbar gruvbrytning. I Bolidenägda Aitik rullar just nu en eldriven truck längs ett spår, som del i en vidare plan att elektrifiera gruvan. Nu tar också Kaunis iron nästa steg i sin hållbarhetsplan.
– Vi tror ju också att framtiden globalt ligger i att kunna producera och sälja en produkt som tagits fram på ett ansvarsfullt vis med liten klimatpåverkan", säger hon.
Startskottet för detta nästa steg i omställningen meddelades genom en avsiktsförklaring mellan Vattenfall och Kaunis iron under rubriken "elektrifierad fossilfri gruvdrift". Tanken är att hitta affärsmässiga projekt som syftar att göra gruvbolaget mer hållbart.
Stort fokus ligger just nu på att utreda möjligheterna att de 90 ton tunga malmlastbilarna som idag slukar diesel istället ska drivas med batterier.
– Transporterna står i dag för 40 procent av hela vår dieselförbrukning per år, säger Åsa Allan.
Den andra stora delen handlar om att elektrifiera gruvdriften, en svårare nöt att knäcka då de "gula maskinerna" troligen inte kan drivas elektriskt i närtid. Men å andra sidan så finns det inga batteridrivna lastbilar heller och Åsa Allan understryker att det handlar om att skicka rätt signaler.
– I dag finns inte de lastbilar som vi behöver, så enkelt är det. Men utvecklingen måste ju till och då måste vi samarbeta med fordonstillverkarna, säger hon.
– Vi tittar även på dieseldrivna alternativ till våra persontransporter i bolaget, det finns ett stort värde att kommunicera till våra anställda och samhället att omställningen behöver ske i det stora och det lilla.
När Kaunis iron i mitten av 2019 lämnade in sin nya tillståndsansökan för vidare gruvbrytning primärt i Sahavaara var Åsa Allan noga med att understryka att de ser hållbarhet som mer än en miljöfråga. Stor vikt läggs vid både ekonomisk och samhällelig hållbarhet.
– Från första början har vi jobbat väldigt aktivt för att vara en god samhällsmedborgare och bidra till det lokala samhället genom att rekrytera och köpa varor lokalt, säger Allan.