Konceptet att göra mat av skogsråvara har provats tidigare några gånger. Bland annat under kristider som krig.
- Det har också provats på kreatur. Försöken gjordes under några år innan det lades ned, säger forskaren Björn Alriksson som jobbar nu med ett nytt projekt på området.
De började i labbet för fem år sedan.
- Vi har en anläggning i Örnsköldsvik. Råvaran hämtar vi från massafabriken i Domsjö och kör till vår demoanläggning, säger Björn Alriksson.
Det är vid kokning av flis som de får fram den tänkta fiskmaten.
- Poängen är att det är en restprodukt som vi tar vara på, säger Björn Alriksson.
Förhoppningen är att kunna ersätta en stor del av fiskmjölet och sojan som används till matning av fisk.
- Det går dock inte fullt ut, men kanske till tre fjärdedelar. Vi håller på testa på olika laxsorter. Det hoppas vi vara klara med inom ett till två år, säger Björn Alriksson.
Om det blir lyckat så kommer det gynna miljön oerhört mycket. Nu pågår på många ställen rovfiske efter råvara till fiskmjöl. Men det skulle också gynna skogsindustrin som kan ta betalt för restprodukten.
- Det skulle också bli betydligt billigare än fiskmjöl som kostar cirka 2 000 dollar per ton. Sojan kostar mellan 500 och 600 dollar och priset på det här skulle gissningsvis hamna någonstans mittemellan, säger Björn Alriksson.
Blir det någon smak av detta i fisken?
- Så långt har vi inte kommit än.
Det var Företagarna i Pajala som hade bjudit in Björn Alriksson till näringslivsdagarna.
- Vi är en stor skogskommun. För oss är det bra när användningen av skogsråvaran breddas, säger Jan-Erik Blomqvist, tillförordnad ordförande.