Håller löftet om byaskolorna

Att inte göra någonting kan också vara en satsning. I Pajala har nya styret stått fast vid sina löften om att inte röra byaskolorna.

Ulrica Hammarström (S) är ny som politiker och blev kommunalråd direkt.

Ulrica Hammarström (S) är ny som politiker och blev kommunalråd direkt.

Foto: Herman Öberg

pajala2019-07-08 06:00

Två helt nya styren. Två nya kommunalråd. Ett halvår vid makten. Nu synar Norrbottens Media två vitt skilda politiska strategier för att nå framgångar med sina kommuner. I Haparanda dundrar man på med stora investeringar. I Pajala gör man allt för att undvika en stor förändring.

Vad tänker ni göra? Vad har ni för ambitioner? När nya politiska ledningen med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet ännu inte har beslutat en strategisk plan och formulerat sina visioner till budgeten för 2020 menar oppositionen att de får vatten på sin kvarn. Inte minst gamla Socialdemokraterna i Framtid S.

Men att hålla sitt stora löfte har varit det viktiga för nya styret i kommunen. Och att gå från en politik med skolstängningar och planer på ytterligare nedläggningar i framtiden – till att behålla skolor som den i Tärendö – är en satsning i sig.

– Skulle vi göra som Framtid S innebär det att stänga skolor och centralisera och det har vi varit tydliga med att vi inte tänker göra, säger kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

– Det är klart att vi har haft en tydlig profil för att inte ändra skolstrukturen, men vi tar ett helhetsgrepp och ser för hela kommunens bästa.

Finns det någon gräns på hur få barn det får vara i Tärendö?

– Det vi ser är att barnantalet ökar och därför har vi inga planer på att stänga skolan. Vi har inte sagt något exakt antal barn och det finns inga beräkningar heller på vad som är minimiantal på en barngrupp eller en klass.

I och med Kaunis Irons etablering i kommunen så finns det hopp om att vända den negativa befolkningstrenden i Pajala. Jobben finns där. Men inflyttning behövs.

– Det är ju en ständig diskussion vi har om hur vi ska få folk hit. Vi behöver utöka tjänstesidan och i besöksnäringen har vi olika planer på hur vi ska utvecklas.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. Den nya konstellationen har fungerat bra, menar Hammarström.

Att släppa in ett välfärdsföretag i kommunen, utan kollektivavtal. Frågan som dök upp när ett företag ville starta dagbarnhem i kommunen har varit en av de som lockat fram hetast diskussioner mellan partierna.

– Det finns ju ideologiska skillnader mellan våra partier, men ingen av oss har egen majoritet så vi försöker vara pragmatiska och diskutera oss fram. Vi kan inte hålla på ideologin rakt igenom, det skulle vara jättekul att göra det, men det fungerar inte i en så här liten kommun. Vi måste ta hänsyn till varandra och jobba pragmatiskt.

För att undvika skolstängningar har styret valt att spara på till exempel en chefstjänst och en förskoleavdelning. Vad ska man satsa på i framtiden? Efter sommaren tar man nya budgeten.

– Det kommer att komma en hel del förändringar under hösten, säger Hammarström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om