Gruvligt dåligt engagemang

- Regeringen visar dåligt engagemang när det gäller gruvsatsningen i Pajala.Det tycker Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros som i går besökte de tänkta gruvområdena i Pajala med omnejd.

Foto:

PAJALA2009-01-19 19:27
Att Thomas Östros skulle säga att den nuvarande borgerliga regeringen visar dåligt intresse när det gäller gruvsatsningen i Pajala var föga överraskande. Han ville dock inte själv komma med några utfästelser om Socialdemokraterna kommer till makten efter valet 2010.
- Nu följer vi först med stort intresse den infrastrukturutredning som pågår och som ska vara klar under våren. Men jag kan konstatera att den nuvarande regeringen är väldigt passiv jämfört med den finska som har varit snabbast på att ta initiativ. Sverige är en av världens främsta järnmalmsproducenter och vi borde ta täten. Som det ser ut här så håller finnarna på att springa ifrån oss och det är inte bra, säger Thomas Östros som var på en rundtur på både svenska och finska sidan i sällskap med företrädare från gruvbolaget samt kommunalrådet Bengt Niska.
Över huvud taget tycker Thomas Östros att regeringen visar mycket dåligt engagemang när det gäller basindustrin.
- Det gäller inte bara Pajala utan också i Malmfälten. Under 2000-talet har Norrbotten stått för största tillväxten genom sina gruvor och skogsindustrin, bland annat. Men även besöksnäringen har vuxit på senare år.
Infrastrukturen
En av de viktigaste frågorna att lösa när det gäller gruvbrytningen är infrastrukturen där en järnväg från finska sidan över till den svenska är en förutsättning på lång sikt och här pågår en gemensam svensk-finsk utredning som spänner över alla transportslag. Den ska presenteras senast den 30 april i år. I ett första skede ska dock transporterna lösas med lastbilar.
På Tapulimyren pågår verksamhet för fullt med tre borriggar igång.
På frågan om han tvivlar på om det blir någon gruvbrytning, svarar Östros:
- Jag har jobbat mycket med privat företagsamhet och det finns alltid fallgropar, vilket man ska vara medveten om. Bolaget visar stort intresse och de själva måste svara på hur långt de kan gå. Jag är imponerad över hur stora investeringar de har gjort hittills, vilket visar att de menar allvar.
Lågkonjunkur på gott och ont
Från Nortland Resources sida säger informationsdirektören Jonas Lundström att lågkonjunkturen har både för- och nackdelar.
- Upplägget är att skapa en serie av gruvor men vi börjar med en. Och vi som företag tar steg framåt i den riktningen. Finanskrisen har heller inte bromsat upp planeringen, man kan säga att vi gjorde de finansiella förstärkningarna i rätt tid. Vi fokuserar på de järnmalmspriser som är 2011 och 2012.
Kommunalrådet Bengt Niska var nöjd med besöket:
- Det är jätteviktigt att det största partiet får en bild av hur läget är.
Obama
När det gäller lågkonjunkturen säger Thomas Östros att regeringen gör för lite för att stimulera ekonomin.
-  I morgon (läs; idag) kommer president Obama presentera ett stort åtgärdsprogram, men samtidigt är det trist se den passivitet som råder i Sverige. Det går att göra stora insatser; hushållen behöver stimuleras, barnfamiljerna, pensionärerna och studenterna. Men även kommuner och landsting måste få mera pengar för att inte behöva säga upp folk.
"Vi vinner"
Han tror på ett regeringsskifte 2010.
-  Vi leder rejält och jag har stora förhoppningar om att vi ska vinna valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om