Gruvfacket varnar för bemanningsföretag
Gruvfacket i Kiruna vill ha bort de oseriösa bemanningsföretagen från bärskogen - och hoppas slippa se dem inom gruvnäringen.- Det är märkligt att myndigheter medverkar till att folk och bolag inte ska behöva betala skatt. Dessutom är det en form av lönedumpning, säger Peter Falck, ordförande i Gruvgruppen som är en del av Gruvtolvan.
Foto:
De 112 bärplockarna på internatet i Svartbyn, Överkalix, är anställda av ett thailändskt bemanningsföretag. Detta hyr ut arbetskraften till det västerbottensföretag som har tolv liknande bärinternat i norra Sverige.
- Vilken lön plockarna har är en sak mellan bemanningsföretaget och plockarna, sa Örjan Berglund, en av ägarna.
"Skrämmande saker"
Många bärföretagare har inga anställda - en konstruktion som Migrationsverket medverkat till för att bolagen ska slippa arbetsgivaravgifter och skatter.
Trots allt tycks bärplockarna i Svartbyn ha det bättre än många andra av de tusentals utländska plockarna i länet.
- Det pågår skrämmande saker i bärplockningen. Folk bor i gamla husvagnar och fuktiga källare, hela bärbranschen borde saneras, säger Peter Falck.
Migrationsverkets roll i den organiserade "skatteflykten" betecknar han som minst sagt märklig.
Huvudet i sanden
- Jag kan förstå att bolagen och bemanningsföretagen vill ha det så här, det är ju en mycket smart affärsverksamhet. Men att en svensk myndighet medverkar är skamligt. Det är som att Migrationsverket blundar, sticker huvudet i sanden.
Många bärplockare har 14-timmarsdag och inga lediga dagar under sin vistelse i Sverige. Migrationsverket är medvetet om att det strider mot svensk lagstiftning, utan att agera.
- Åtta timmars arbetsdag är en gammal företeelse, alla har rätt till rimliga löner och arbetsvillkor. Men svenska myndigheter skyller alltid på någon annan, säger att det inte är deras bord. Det är verkligen dags att Arbetarskyddstyrelsen och Arbetsmiljöverket börjar titta på det, säger Peter Falck.
Oseriöst företag åkte ut
Han har jobbat 38 år i LKAB som numera anlitar många entreprenörer. Dessa är seriösa och nödvändiga i dagens gruvnäring.
- Vi hade ett oseriöst bemanningsföretag här på LKAB och dom åkte ut direkt. Dom följde inte gällande avtal om löner och andra arbetsvillkor.
Det vi nu ser är dock bara början, befarar gruvfacket. Huggsexan om arbetskraften - bristen på bergarbetare i Norrbotten och hela Norden - har gjort verksamheten mycket lukrativ.
- Det kommer fler och fler utländska bemanningsföretag i alla branscher. Vi hör talas om jobbare som får betalt enligt avtal men företaget tar merparten, tre fjärdedelar av lönen. Jobbarna får bara 50 spänn i handen.
Invandring till Pajala
- Det är mycket en del bemanningsföretag håller på med hemmavid. Sånt som är olagligt i Sverige men fullt lagligt där, tillägger Peter Falck.
Kommunalrådet Bengt Niska i Pajala räknar med att Northland Resourses kommer att behöva utländsk arbetskraft, särskilt från Kolahalvön i Ryssland.
- Gruvbrytningen skulle bli räddningen för Pajala och det är nödvändigt med arbetskraftsinvandring. Men det måste vara seriösa anställningar och företag, säger Peter Falck som själv har rötterna i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!