Gruvexperten: "Man borde kunna tjäna pengar nu"

Malmpriset har stigit och stabiliserats. Skuldberget är borta.Omstarten i Kaunisvaara har goda förutsättningar.– Det är en helt annan business nu skulle jag vilja påstå, säger gruvexperten Pär Weihed.

Per Weihed.

Per Weihed.

Foto: Kurt Engström

Pajala2017-08-18 18:13

Pär Weihed är just nu tjänstledig från LTU där han är professor i malmgeologi. I dag verkar han vid Uppsala universitet. När Norrbottens Media intervjuade honom i början av 2017 var han övertygad om att gruvan skulle komma igång igen. Bakgrunden till övertygelsen var att malmpriset stigit till nästan 80 dollar per ton.

Och ungefär där ligger priset även i dag.

I kombination att dollarna återhämtat sig så är förutsättningarna bra mycket bättre nu än vad fallet var när Northland knäcktes.

Om priset håller sig mellan 70 och 80 dollar per ton så menar Pär Weihed att gruvan ganska snabbt kan bli lönsam.

– Ja, den hade varit lönsam om de hade haft produktion i dag. Bara de kommer i gång så kommer det inte vara några problem med de priser som är i dag. Om det ligger på en 70,80 dollar tonnet så borde man kunna tjäna pengar nu, säger han.

Frågan är givetvis om malmpriset håller sig på samma, eller högre, nivå framöver.

– Det är jättesvårt att spekulera i, den som visste det vore miljardär i dag men det känns som om pendeln börjat stabilisera sig lite. Det var ju nere på 40 som värst och uppe i omkring 180 som högst. Det är rimligt att priset ligger där i mitten någonstans, säger Pär Weihed.

Även om malmpriset skulle pendla en del så menar han att nya ägarna Abecede har klart bättre förutsättningar än Northland hade att klara detta.

– Man har inte de skulderna med sig som Northland hade så man kan lättare parera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om