Den 13 januari kom domen att Mark- och miljödomstolen delvis återkallar tillståndet för Kaunis Irons gruva i Pajala, men att verksamheten i realiteten kan fortsätta som vanligt.
Under fredagsförmiddagen meddelade Naturvårdsverket på sin hemsida att domen inte kommer att överklagas. Som orsak anges att frågan gäller ett tidsbegränsat tillstånd, att den återstående tiden är förhållandevis kort och att Kaunis Iron inte kan utöka brytningen med stöd av tillståndet.
För Kaunis Iron innebär beslutet en lättnad.
– Klart att vi är nöjda med att Naturvårdsverket landat i det här. Sådana här processer tar mycket resurser och tid, inte bara för bolaget utan även för myndigheterna, säger Åsa Allan.
Hon tillägger att det är det här bolaget har önskat ända sedan domen kom 13 januari:
– Jag tycker att det är rätt bedömning och prioritering som Naturvårdsverket har gjort. Nu har domstolen klarlagt den här delen. Då kan vi ha fullt fokus på det nya tillståndet.
Överklaganden av domen har däremot lämnats in av Älvräddarnas samorganisation och tre privatpersoner.
Så törs ni pusta ut?
– Jag vågar inte spekulera i hur Mark- och övermiljödomstolen resonerar kring en prövning. De tittar väl igenom vilka skäl som framförts. Men det är klart att det är en viktig signal att Naturvårdsverket som faktiskt är den som är sökande inte överklagar, säger Åsa Allan.
Även från Naturvårdsverket säger man att resurserna kommer att läggas på gruvans nya tillståndsansökan – för att den ska få ”den utformning och kvalitet som behövs för en miljöprövning men även för att minimera skada på människors hälsa och miljö”.
Samtidigt slås det fast i det aktuella domslutet att gruvans nuvarande transportlösning med lastbilar avviker från tillståndet och att klarningsmagasinet är underdimensionerat, utan att verksamheteten inskränks.
Finns det inte en risk att det ”följer med” när det nya tillståndet ska prövas?
– Vi har resonerat lite om det. Men vi ser det som en helt ny prövning. Att domstolen nu lyfter fram transporterna och klarningsmagasinet som brister ser vi som något av en framgång. Det kan snarare innebära att de delarna hamnar i fokus i när det nya tillståndet ska prövas, säger Inger Hiltula, avdelningschef på Naturvårdsverkets samhällsavdelning.
Dagens verksamhetstillstånd gäller till 2025.