Gruvans tillstånd hotas av Naturvårdsverket

Naturvårdsverket vill att Kaunis Irons tillstånd för Tapuligruvan i Kaunisvaara återkallas. Frågan är nu hur Mark- och miljödomstolen hanterar frågan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Pajala2018-06-25 16:09

Naturvårdsverkets jurister anser att tillståndet är otydligt och att drift av gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt. Därför planerar de att lämna in en ansökan till Mark- och miljödomstolen om att få tillståndet återkallat. Beskedet kommer bara veckor innan Kaunis Irons planerade gruvstart den 18 juli.

Läs mer: Kaunis Irons vd: "Ett onödigt utspel"

Ansökan från Naturvårdsverket betyder i praktiken ingenting för bolaget på kort sikt. Tidsplanen för den planerade gruvstarten gäller alltjämt.

– Min spontana kommentar är att Naturvårdsverket lyfter samma frågeställningar som har varit aktuella tidigare. I det avseendet är det här ingenting nytt. Vi behöver titta närmare på det här och analysera det. Vi kommer säkert att återkomma med kommentarer, säger Åsa Allan, platschef vid Kaunis Iron.

På längre sikt kan det för bolaget i värsta fall innebära ett stopp för gruvan. Frågan är hur domstolen ser på Naturvårdsverkets ansökan och hur den rättsliga processen i så fall kommer att se ut.

– Det är svårt att säga. Det blir en process nu i Mark- och miljödomstolen. Det är möjligt att det blir en förhandling, men det är domstolen som styr processen, säger Frida Rudsander, chef för Miljöskyddsenheten vid Naturvårdsverket som står bakom ansökan.

Det är domstolen som ytterst får avgöra om tillståndet ska dras tillbaka eller inte. Kaunis Iron har tidigare flaggat för att bolaget på sikt vill ansöka om ett nytt miljöstillstånd – en process som kan ta flera år. I dagsläget utgår bolaget från Northland Resources tillstånd från finsk-svenska gränsälvskommissionen från 2010.

Sannolikt blir nästa steg att Kaunis Iron svarar med en egen skrivelse till domstolen angående myndighetens ansökan. Naturvårdsverket är enbart en remissinstans och kan inte riva upp tillståndet. Deras jurister ifrågasatte tillståndet i en skrivelse till bolaget redan i december. Kaunis Iron förvånades och kallade det hela för ett onödigt utspel då den logistiska lösningen redan har prövats i Mark- och miljödomstolen. Bolaget varnade då också för att gruvprojektet läggs ned om tillståndet rivs upp.

Miljöproblemen som Naturvårdsverket nu listar vill Kaunis Iron istället hantera parallellt med produktionsstarten. Enligt Naturvårdsverket gäller problemen potentiella metallutsläpp i närliggande vattendrag, otillåtna och riskabla dammkonstruktioner, dammiga malmtransporter och risken för att myren Kokkovuoma torrläggs.

– Den sammanlagda bedömningen av risken för miljöpåverkan från kommande verksamhet gör att vi nu ansöker om återkallelse av tillståndet, säger Frida Rudsander.

Naturvårdsverkets pressmeddelande:

"Idag blev det klart att Naturvårdsverket kommer att lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå om återkallelse av tillståndet för Tapuli gruva i Pajala kommun. Naturvårdsverket anser att tillståndet är otydligt och att drift av gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt.

—Naturvårdsverket har inte tagit ställning till om gruvverksamhet som sådan kan bedrivas på platsen. Däremot anser Naturvårdsverket att drift inte kan ske på planerat sätt eller enligt det tillstånd som finns, säger Frida Rudsander, chef för Miljöskyddsenheten.

Tillståndet för gruvverksamheten innehas av Kaunis Iron AB som planerar igångsättning av driften under sommaren 2018. Naturvårdsverkets huvudsakliga synpunkter är bland annat följande:

Gruvdriften riskerar att påverka närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp av metaller och läckagevatten från dammarna.

Dammarna är inte byggda enligt tillståndet vilket kan innebära risker.

Länshållning av dagbrottet kan leda till påverkan på delar av våtmarken Kokkovuoma, som torrläggs om grundvattennivåerna sänks.

Det finns även problem i området med damm från transporter.

—Den sammanlagda bedömningen av risken för miljöpåverkan från kommande verksamhet gör att vi nu ansöker om återkallelse av tillståndet, säger Frida Rudsander.

Det är första gången som Naturvårdsverket ansöker om att ett tillstånd för en verksamhet ska återkallas. Möjligheten att ansöka om omprövning och återkallelse finns i 24 kapitlet 7 § miljöbalken."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!