När Tornedalens "egen" generaldirektör, Christina Lugnet, besökte Pajala så sken solen från en blå himmel. Lika vacker framtid väntar Pajala, tror generaldirektören som förstås också hann med ett studiebesök vid gruvbygget i Kaunisvaara.
- Jag är oerhört imponerad över hur snabbt det har gått. När jag var här för två år sedan så var det bara myrmark. Sedan första spadtaget togs i december 2010 är det ju också bara nio månader.
Stöd
När det gäller stöd till näringslivet så har Tillväxtverket regler som säger att de inte kan gå in och stötta företag annat än om investeringarna är minst 25 miljoner kronor.
- Men vi är med och finansierar via lokala tillväxtfonder och dessutom har Puab (det kommunala utvecklingsbolaget) fått 13 miljoner kronor till det treåriga projektet för att främja nyföretagandet, säger Christina Lugnet.
Målsättningen är att 30 nya företag startas under perioden.
- Vid augusti månads utgång var vi uppe i 29 och jag undrar om vi ska slå oss till ro när vi uppnått 30, skojade Bengt Niska, vd i Puab.
Generaldirektören träffade även ett antal egna företagare som berättade om deras verksamhet.
- Gruvbrytningen har hjälpt mig mycket. Så mycket att jag kommer bygga en stor verkstadslokal här i utkanten av Kaunisvaara, säger Peter Johansson som satsar både på besöksnäringen och entreprenad.
- Kul se att så många företag startar. Det gör också att ungdomarna ser möjligheten och det är viktigt, säger Christina Lugnet.
Samhällsutvecklingen
Christina Lugnet sade också att det är viktigt att Pajalaborna är "ambassadörer" för sin ort.
- Jag har varit med om en liknande resa i Haparanda när Ikea kom. Jag hoppas alla Pajalabor går rakryggade och pratar positivt om Pajala. När jag skulle åka hit så frågade många vad som egentligen pågår där uppe.
Inflyttningen i Haparanda blev dock inte den förväntade och risken finns att det blir samma sak i Pajala om inte övriga samhället hänger med i svängarna.
- Hotet är att bostadsbyggandet inte är i fas med efterfrågan. Och när det gäller Haparanda så är det pendlingsavstånd, 45 minuter enkel väg, från exempelvis Kalix och Övertorneå och då flyttar man inte gärna. Dessutom är huspriserna upp till 35 procent högre i Haparanda. Och finnarna vill gärna bo kvar på finsk sida, säger Christina Lugnet.
Nu är förhoppningen att Pajalaborna vill bo kvar och att fler flyttar in.
Totalt har Tillväxtverket 3,5 miljarder kronor till förfogande 2011.