Försäkringskassan: Därför uppfyller inte sjukintyget kraven

Trots läkarintyget gör Försäkringskassan bedömningen att Ruth Seul är arbetsför. Under 2016 har myndigheten höjt kraven på läkarintyg.

KRAV. Försäkringskassan är striktare i sin bedömning.

KRAV. Försäkringskassan är striktare i sin bedömning.

Foto: Bertil Ericson

PAJALA2016-12-19 06:00

Enligt statistik som Sveriges radios Ekot sammanställt har antalet indragna fall av sjukpenning så gott som fördubblats under årets första nio månader, jämfört med samma tid i fjol.

Samtidigt får läkarna ägna allt mer tid åt att skriva kompletterande intyg.

Bakgrunden till den striktare bedömningen är att Försäkringskassan fått kritik från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) för brister i handläggningen av sjukpenning.

– Den metod vi använder för att bedöma rätten till ersättning är från 2008 som Riksdagen beslutat om. Vi har tidigare inte hunnit med att göra bedömningar i tillräckligt hög utsträckning i tid Men förra hösten fick vi ett uppdrag av regeringen att vi måste stärka vår hantering och göra bedömningar utifrån lagstiftningen, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

Det sjukintyg om bland annat utmattning som Ruth Seuls läkare skrivit uppfyller inte kraven för sjukpenning, enligt Udin.

– Läkarintyget är ju en rekommendation. Sedan tar vi in andra uppgifter och gör en sammanfogad bedömning. Eftersom hon är arbetslös så gör vi bedömningen mot hela arbetsmarknaden och då anser vi att hon trots hennes besvär borde kunna ta ett jobb.

Om man är utbränd, kan man jobba då?

– Det kan man göra. Utifrån de begränsningar som är beskrivna i så tycker vi att hon borde klara ett jobb på arbetsmarknaden, säger Cecilia Udin.

Är utbrändhet och utmattning en av de sjukdomsbilder som ni numera oftare ifrågasätter?

– Nej, det vet jag inte, det är inte sjukdomen som avgör om man har rätt till ersättning eller inte. Det viktiga är att beskrivningen om vilka nedsättningar och begräsningar framgår tydligt så att Försäkringskassan kan göra bedömningen. Men Socialstyrelsen har tittat över de här tillstånden och konstaterar att det bästa inte alltid är att vara ifrån arbetet.

Ruth Seul har även andra sjukdomsbilder och får höga doser morfin för smärtlindring. Är dessa med i bedömningen?

– Vi har gjort bedömningen utifrån läkarintyget och då är det kanske frågan om allt finns beskrivet i läkarintyget. Det finns alltid möjlighet att beskriva ytterligare och tydliggöra.

Cecilia Udin betonar att något definitivt beslut ännu inte är fattat.

– Det är möjligt att det kommer in ytterligare underlag som gör att vi ändrar vår inställning.

Ruth Seuls läkare vid hälsocentralen i Pajala har nu skickat in ett förtydligande av hennes sjukskrivning till Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!