Jättebråk om skogsavverkning: "Pågående miljöbrott"

Naturskyddsföreningen Norrbotten polisanmäler tre skogsägare för misstänkt miljöbrott vid en avverkning i Pajala kommun. Det 156 hektar stora området har förbindelse med den skyddade våtmarken Vasikkavuoma.

Skogen som avverkas ligger i ett område som genomkorsas av flera värdefulla vattendrag, uppger Naturskyddsföreningen. Nedströms ligger våtmarken Vasikkavuoma, som är ett naturreservat och Natura 2000-område.

Skogen som avverkas ligger i ett område som genomkorsas av flera värdefulla vattendrag, uppger Naturskyddsföreningen. Nedströms ligger våtmarken Vasikkavuoma, som är ett naturreservat och Natura 2000-område.

Foto: Naturskyddsföreningen Norrbotten

Pajala2024-12-16 19:00

Naturskyddsföreningen uppger att inventerare från föreningen dokumenterat höga naturvärden i området vid ett flertal tillfällen, vilket även är anmält till Skogsstyrelsen.

– Största delen av området består av grannaturskog med en beståndsålder mellan 150 och 200 år, med inslag av så gamla granar som 300-500 år. I området har vi hittat 32 fynd av naturvårdsarter. Det handlar om både rödlistade arter, signalarter och arter som är fridlysta enligt artskyddsförordningen. Särskilt anmärkningsvärt är den höga åldern på många av granarna, som i kombination med de många bäckarna ger skogen en speciell karaktär, säger Marie Karlsson, inventerare i Naturskogsföreningens Skogsnätverk, i ett pressmeddelande.

Området har via flera bäckar koppling till naturreservatet och Natura 2000-området Vasikkavuoma, som är en vidsträckt våtmark. Naturskyddsföreningen befarar att vattendragen kan påverkas av markskador, som kan leda till utsläpp av humusämnen och tungmetaller.

undefined
Marie Persson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Vårt fältbesök nyligen visade att hänsyn mot de Natura 2000-klassade bäckarna i området är bristfällig samt att stora markskador uppstått i närheten av vattendragen. Ingen dispens har heller sökts hos länsstyrelsen för avverkning i anslutning till Natura 2000-område. Därför skickar vi idag in en anmälan av detta som ett pågående miljöbrott enligt miljöbalken, säger Marie Persson, ordförande för Naturskyddsföreningen Norrbotten.

Polisanmälan lämnades in under måndagen.

Naturskyddsföreningen har även överklagat avverkningen till mark- och miljödomstolen i Umeå. Domstolen tog den 11 december ett beslut om tillfälligt förbud att avverka i området.

undefined
156 hektar är skogsområdet som avverkats. Avverkningen är slutförd.

Ärendet har automatgranskats i Skogsstyrelsens system och godkänts för avverkning. Det innebär att markägaren har fått ange de värden som marken har och vilka hänsyn som ska tas till eventuell natur- och kulturmiljö. Detta körs sedan mot den information som Skogsstyrelsen har i sina kartlager.

– Ärendet har handlagts hos oss. Naturskyddsföreningen har inkommit med synpunkter i omgångar men vi har inte sett att de uppgifterna föranlett några ytterligare åtgärder, säger Emma Tillberg, tillförordnad distriktschef vid Skogsstyrelsen i Pajala.

Hon fortsätter:

– Det finns många bäckar i Norrbotten som har förbindelse med Natura 2000-områden. Det är ganska vanligt och inget man studsar till över. Med det sagt behöver skogsägaren ta hänsyn. Man får inte förorsaka körskador, man ska lämna skyddszoner och så vidare, säger Emma Tillberg.

Utifrån det som Naturskyddsföreningen beskriver att man upptäckt i området, bedömer ni att ni har anledning att agera?

– Nej, vi ser inte att vi behöver gå in med några tillsynsåtgärder i dagsläget. Nu finns det en polisanmälan och den hanterar inte vi, säger Emma Tillberg.

undefined
David Svenn är en av skogsägarna som polisanmälts av Naturskyddsföreningen. Tidigare presenterade han planer på bostäder och lyxhotell i Pajala, något som han senare drog tillbaka.

Området är på 156 hektar och har tre delägare. En av dem är David Svenn, som via sitt bolag David Svenn Skogsförvaltning, lämnat in handlingarna till Skogsstyrelsen.

– Vi har följt Skogsstyrelsens beslut och de har gjort samma bedömning som oss. Vi har tagit all hänsyn som bör tas i området, säger han.

David Svenn anser inte att Naturskyddsföreningens kritik är befogad.

– Den är direkt felaktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!