Pajala kommun saknar en underhållsplan för flygplatsen. Allt från fasaden till avrinningskanalerna från banan måste rustas upp och beslut om miljontals kronor måste tas, enligt flygplatschefen Robert Pettersson.
Mest bråttom är det att scanna bansystemet för skador som kan riskera att orsaka svåra olyckor. På kommunstyrelsen förra måndagen uppmanade flygplatschefen kommunen att snabbt upphandla en sådan.
– Det här är väldigt bråttom. Om vi inte kan visa och garantera vilket skick vi har på banan så kan vi inte bedriva flygtrafik, säger han.
Ett företag har redan varit i Pajala och utfört en scanning som de lämnat offert på, men alltså innan upphandlingen gjorts. Flera politiker ifrågasätter om kommunen bryter mot lagen.
– Det ringer varningsklockor när man hela tiden hänvisar till tidsbrist. Det här borde varit med i planering där man upphandlat det här i god tid, säger Kari Lauri (V).
Enligt Robert Pettersson är scanningen en del, men analysen det stora uppdraget. Underhåll som ska göras i intervaller om fem–tio år har inte gjorts och om banan måste åtgärdas om ett par år kostar det 20 miljoner kronor.
– Det är stora summor pengar vi pratar om för att underhålla en flygplats, så jag håller med om att ni är i ett tufft läge. Ska ni ha flygplatsen öppen kommer man behöva följa regelverken. Jag kommer inte ta ner stora flygplan om vi inte kan garantera underlaget.
Pajala kommuns investeringar kan behöva dubblas eller rentav tredubblas, enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).
– Det här är saker som varit kända under lång tid. Det har varit ett eftersatt underhåll på flygplatsen och det är därför vi haft upp många frågor om flygplatsen, vi har valt att satsa på dem. Om vi inte gör åtgärder vi behöver göra för att ha en kommunal flygplats så är konsekvensen, precis som på andra flygplatser, att det vidtas åtgärder. Men vi gör åtgärder hela tiden för att klara av de eftersatta behovet.
Hur mycket pengar behöver investeras och finns det utrymme?
– Vi har utökat investeringarna till flygplatsen i budgeten. Sedan bygger vi en ny utrikeshall och den kommer kunna ta emot fler passagerare, vilket gör att vi får in mer intäkter som i sin tur gör det lättare att klara driftunderskott och investeringsbehov. Det är svårt att svara exakt på kostnaden, men under de närmsta åren behöver vi lägga mer på investeringar än vi gjort tidigare. Vi kanske pratar om någon miljon per år.
Ulrica Hammarström uppger att dagens reguljära trafik mellan Pajala och Luleå fortsatt kommer kunna bedrivas i samma omfattning som idag.