Familjeföretaget vill starta gruva – hoppas på EU:s snabbspår

Tidigare gruvdirektören Per-Erik Lindvall är på väg att se sin dröm gå i uppfyllelse. Går allt som hans familjeföretag vill kan en grafitgruva i Pajala se dagens ljus om några år. "Det är kanske det mest spännande i mitt professionella liv", säger Lindvall.

Per-Erik Lindvall var med och startade upp gruvan i Kaunisvaara och tjänstgjorde som vd fram till 2019. Därefter har han vid sidan av olika andra bolagsroller också tillsammans med sin fru drivit planerna om en "egen" gruva närmare verkligheten.

Per-Erik Lindvall var med och startade upp gruvan i Kaunisvaara och tjänstgjorde som vd fram till 2019. Därefter har han vid sidan av olika andra bolagsroller också tillsammans med sin fru drivit planerna om en "egen" gruva närmare verkligheten.

Foto: Thomas Lövgren

Pajala2024-06-07 18:00

Nyheten i korthet

  • Per-Erik Lindvall, tidigare gruvdirektör för Kaunis Iron och nuvarande ordförande för Talga Group, hoppas starta en grafitgruva i Sarvisto genom sitt familjeföretag GeoReality AB.
  • Prospekteringen visar att det finns 4,2 miljoner ton malm med 21 procents grafithalt inom undersökningstillståndet i Sarvisto.
  • Lindvall hoppas på EU:s nyligen införda lag, Critical raw materials act, som kan ge viktiga mineral ett "snabbspår". Grafit ingår på EU:s lista över kritiska mineraler.

Med meriter från LKAB, Kaunis Iron och på senare år ordförande för Talga Group har Per-Erik Lindvall gjort sig känd som en profil inom gruvnäringen. 

När Lindvall lämnade vd-rollen för Kaunis Iron 2019 för att fokusera på andra projekt avslöjade han drömmen om att starta en egen gruva. 

Fem år senare är nu Per-Erik Lindvall tillsammans med hustrun Eva närmare än någonsin. Genom företaget GeoReality AB har de fem undersökningstillstånd och det är i synnerhet ett som de fokuserat på.

– När du är ett litet familjeföretag får du välja en smalare väg. Tillståndet i Sarvisto i Pajala kommun är kanske det minsta, men det har ändå stor potential, säger Lindvall.

– Vi har stegvis gått från en förhoppning till en otrolig känsla av att få vara med och kanske ha hittat ett gruvområde i världsklassnivå.

Han är som sagt även styrelseordförande i Talga Group AB vars planer att öppna grafitgruva i Nunasvaara fått miljötillstånd men stannat upp på grund av att det politiska styret i Kiruna ställt sig kritiska till en gruvöppning. Fyndigheterna i Vittangi har beskrivits som absolut världsklass, men konsekvenserna av en gruva för närmiljön har alltså väckt kritik. 

undefined
Per-Erik Lindvall, tredje från vänster, är styrelseordförande för Talga Group, vars grafitplaner i Vittangi stött på motstånd från politiskt håll i Kiruna. Detta trots att bolaget givits miljötillstånd från Mark- och Miljödomstolen.

När det gäller att öppna en gruva i eget namn säger Per-Erik Lindvall att det såklart krävs betydligt mer pengar än vad "familjeekonomin" tillåter.

– Men då är det en bra start att ha hittat något som kan vara av intresse för andra, säger han.

Prospekteringen har visat att det finns 4,2 miljoner ton malm med 21 procents grafithalt inom undersökningstillståndet i Sarvisto.

Är inte Talga intresserade av fyndigheten?

– Klart att i en sådan här marknad där du ser att det finns ett enormt behov och inga gruvor, så finns ett gemensamt intresse från oss båda hur vi tillsammans kan kommersialisera det här. Men det är ingenting som är spikat, även om frågeställningen ligger nära till hands.

undefined
Per-Erik Lindvall var en av drivkrafterna bakom återstarten av gruvan i Kaunisvaara under namnet Kaunis Iron. Han är fortfarande styrelseledamot men ordförande är tidigare politikern Anders Sundström.

Nu är planen att genomföra samråd med sakägare fram till 30 juni och eventuellt skicka in ansökan om bearbetningskoncession under andra halvan av augusti. Koncessionen skulle ge familjen Lindvall ensamrätt på mineralerna, men kvar är då att ordna miljötillstånd innan en gruva kan bli verklighet. 

Där sätter Per-Erik Lindvall sitt hopp till EU:s snabbspår som ska sättas på plats.

– Sedan i mars har ju EU infört en ny lag, Critical raw materials act. Syftet där är ju att mineral som bedöms som särskilt viktiga ska få något slags snabbspår. På den listan finns grafit, säger Lindvall.

Gruvetableringar brukar följas av synpunkter hos lokalbefolkningen och från exempelvis rennäringen och naturvårdsintressen, något som Per-Erik Lindvall inte är främmande för.

– När vi når tillståndsprövningen brukar vi ha olika sakliga intressen som rennäring och Naturskyddsföreningen som lyfter fram sina argument. Det ser jag mer som ett val för staten att avgöra vem som bäst kan använda marken. Om de menar att det är bättre att bevara naturen istället för att bryta grafit, så tänker jag att jag lätt kan acceptera det. Även om det skulle smärta i själen, säger han.

Det han kallar "allmänna orosargument" har han svårare för och menar att oro för förändring kommer alltid att finnas där.

– Allt vi kan göra är att kompromissa. Jag tänker att det finns etiska och moraliska frågor i hur vi som land ska ställa oss till försörjning av råvaror, säger Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!