Det var i onsdags som Kaunis Iron via ett pressmeddelande gick ut med att fler kostnadsbesparande åtgärder och personalneddragningar måste tas till än de som aviserades i augusti. Då gällde varslen 30-40 personer, främst bland lastbilsförare men även tjänstepersoner. Hur många som nu berörs – och vilka – är fortfarande oklart. Det skapar oro, vittnar 29-årige traktor- och truckföraren Benjamin Niemi om utanför grindarna till gruvan i Kaunisvaara:
– Det har väl varit ovisshet och medfört lite diskussioner.
Själv har Benjamin varit anställd åt Kaunis Iron i fem år och oroas inte så mycket för egen del. Men han säger att neddragningarna ändå påverkar:
– Jag och min flickvän tittade på ett hus för bara några dagar sedan. Nu känns ju inte ett husköp så lockande.
Anna Uusitalo, för fackförbundet Unionen och administrativt anställd, säger inifrån en intilliggande byggnad att de fackliga förhandlingarna börjar nästa vecka. Förutom Unionens medlemmar berörs de i IF Metall och Transport.
– Så klart är läget inte roligt. Men vi hoppas att företagets åtgärder ska trygga verksamheten långsiktigt, säger Anna Uusitalo.
Allvaret bekräftas av Kaunis Irons vd Klas Dagertun. Totalt jobbar 400 personer åt företaget medan drygt 150 är externt anställda. Hur många av de som berörs säger sig Dagertun ännu inte veta:
– Men vi kommer att se över hela organisationen och titta på alla funktioner och positioner som inte är nödvändiga i det korta perspektivet.
Någon minskning av produktionen är enligt honom inte aktuell i dagsläget.
– Men vi har inte råd med sådant som är bra först när marknaden vänder. Nu är fokus på att överleva.
Orsaken till akutläget uppges vara ett utmanande marknadsläge med fallande järnmalmspris, en svag ekonomisk utveckling i Kina och osäkerhet i omvärlden. Enligt Dagertun gör det att företaget ”blöder pengar”.
För bara ett år sedan förbereddes bolaget för en börsnotering. Hur har läget kunnat ändras så snabbt?
Här hänvisar Dagertun dels till att järnmalmspriset dykt med nästan 35 procent under året, dels till att oroligheterna i mellanöstern lett till stängningen i Suezkanalen som i sin tur ökat bolagets fraktkostnader med hela 150 miljoner kronor per år. Men också fått Kina – vars största stålverk producerar lika mycket stål som hela Europa – att själv börja exportera stål och dumpa priset.
– Det visar hur fort det kan gå – men som tur är också åt andra hållet, säger Dagertun.
Annat positivt är enligt honom att företaget har ett stabilt eget kapital och är skuldfritt.
– Men att blöda pengar som vi gör nu är ohållbart. Det är bara fråga om hur många månader man överlever. Därför vill vi i möjligaste mån minska det negativa flödet. Allt annat vore oansvarigt i dessa tider.
Risken att Kaunis Iron slutar som Northland?
Klas Dagertun säger att jämförelsen inte går att göra eftersom konkursade Northland till skillnad mot Kaunis Iron var ett högriskprojekt med stora skulder och räntor som krävde ett stort kassainflöde.
– Men om marknaden inte förbättras finns ingen framtid. Samma som för Northland kan det inte bli för Kaunis. Däremot kan det vara så att vi, rent hypotetiskt, stänger för att marknaden är för dålig. Men där är vi inte idag.