En skola - tio olika språk
I går firades Modersmålens dag vid Smedskolan i Pajala som jobbat med tio olika språk.- Min mamma kommer från Estland och vi pratar både svenska och estniska hemma, säger Isabella Mäkitalo, 8.
Barnen hade skrivit välkomstskyltar på många olika språk. FOTO: K-L SUNDQVIST FOTO: K-L Sundqvist
Foto: K-L Sundqvist
På Smedskolan har barnen jobbat med temat under lång tid, under ledning av Astrid Kruukka som är lärare och fritidspedagog på skolan.
- I Pajala firar vi det på skolan, men också genom två personal- och föräldramöten. Vi har också bjudit in föräldrar som kan berätta om olika språk, säger Kruukka.
Dagen till ära hade Smedskolan besök av Lena Huss, från centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet.
- Jag kommer bland annat ge praktiska tips för att främja olika språk. Exempelvis genom en massa olika lekar och tävlingar som exempelvis "Memory".
Världen är flerspråkig
Lena Huss tycker att barnen som kommer från en flerspråkig familj, som ofta är fallet i Tornedalen, har stora fördelar.
- Det har visat sig att om man pratar två språk hemma så är det lättare att lära sig flera. Det är också bra för Sverige att vi kan många språk.
I hela världen talas uppskattningsvis cirka 6 000 olika språk.
- Över hälften av jordens befolkning är flerspråkig, säger Huss.
I Pajala är det inte ovanligt att mamman och pappan har olika modersmål, vilket NSD fick erfara när vi tittade in i klass 2 på Smedskolan.
"Chips är godare"
Förutom Isabella Mäkitalo, vars mamma kommer från Estland, är det ganska vanligt att minst en av föräldrarna har finskt påbrå.
- Jag är född i Rovaniemi. Mamma kommer från Finland medan pappa är från Sverige. Han säljer också potatis, säger Emmi Rova, 8.
Tycker du om potatis?
- Jo, men chips är godare.
NSD fick även höra barnen sjunga på estniska och meänkieli.
- Ett av målen har också varit är att vi ska lära oss tre ord; "hej" "tack" och "kompis" på alla tio språken, säger Astrid Kruukka.
.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!