När NSD får tag på ombudsmannen Daniel Eneslätt är det över en sprakande mobiltelefonlinje. Han är på väg från Kiruna till Pajala för att stötta medlemmarna och informera sig om situationen.
– Jag fick ett mail sent igår kväll om detta, det var väldigt knapphändig information. Sedan fick jag ett telefonsamtal från vår klubbordförande som bad mig komma ned så fort som möjligt.
Daniel Eneslätt konstaterar att situationen ännu är högst oklar.
– Jag vet egentligen inte mer än vad som gått ut i pressmeddelanden. Men fackklubben på företaget vill ha min hjälp så jag ska försöka bistå så mycket som möjligt. Än så länge har vi inte blivit kallade till några förhandlingar utan det handlar än så länge bara om ett styrelsebeslut om vad man avser att göra.
Kom detta som en överraskning?
– Ja, att man väljer den här varianten kom som en total överraskning. Att läget har varit bekymmersamt visste vi redan i somras med tanke på hur malmpriserna låg och då satt vi i förhandlingar med att säga upp all visstidsanställd personal. Efter det har ju malmpriserna sjunkit ytterligare, så att de har allvarliga problem är ingen stor överraskning. Man måste komma ihåg att Northland har två stora resurser, dels malmen och dels personalen. Vi har nästan ingen arbetslöshet utan problemet har ju snarare varit hur man ska lyckas få ta i personal. Om man nu går fram med en uppsägning så finns risken att de söker sig andra jobb är risken överhängande att många sticker från företaget och då inte finns kvar om gruvan startar igen.
Finns det en framtid för gruvan i Kaunisvaara?
– Det en jättesvår fråga att svara på. Med tanke på malmpriserna så är det svårt att lyckas driva vidare. Samtidigt vore det en fullständig katastrof för så många människor om gruvan helt går i stöpet. Det får bara inte hända.
IF Metall har cirka 150 medlemmar på Northland resources.