Det var våren 2021 som Lapplands gymnasium och Kaunis Iron startade en ny 3-årig fordonsutbildning med inriktning mot tungmekanik där delar av skoltiden skulle förläggas på gruvområdet i Kaunisvaara, omkring 3 mil utanför Pajala.
– Jag vill jobba i gruvan, så det verkade bra, säger 17-åriga Mårten Rosén, en av de tre antagna eleverna av sexton sökande.
Transporterna till gruvan tycktes inte bli något problem, trots att eleverna saknar körkort.
– Innan ansökningstiden hade gått ut hade skolan ordnat ett digitalt möte för elever och föräldrar där vi fick veta av skolan att transporterna skulle lösas på något sätt, säger Mårtens mamma Ingegerd Wettainen.
Men när första skolåret närmade sig slutet i våras hade ännu ingen lösning presenterats, varför föräldrarna tog kontakt med skolan.
– Då fick vi svaret att ”det är beklagligt att frågan ännu inte är löst, men naturligtvis ska vi hitta en lösning”, säger Erling Fredriksson, pappa till Aron.
In i det sista hoppades familjerna på en lösning. Men tio dagar innan höstens skolstart meddelade skolan att skolplikt inte gäller för gymnasiet, och att vårdnadshavarna därmed har ansvar för att eleverna tar sig till utbildningen.
–Men det är ju ohållbart att vi föräldrar ska skjutsa och hämta tre dagar i veckan. Vi har också arbetstider. Hade vi från början vetat att vi själva skulle ombesörja transporten till gruvan skulle våra barn med största sannolikhet valt en annan gymnasieinriktning, säger Erling Fredriksson.
Från Kaunis Iron har eleverna erbjudits stipendier motsvarande Skatteverkets reseavdrag på 18,50 kronor per mil.
– Det är bra. Men tyvärr löser det ju inte problemet, säger Erling Fredriksson.
I ett mejl till skolan och Kaunis Iron har därför han och tre andra föräldrar föreslagit att gruvföretaget rekar bland de anställda om samåkning mot en viss ersättning, samt att en elev kan åka med malmbilarna.
Kaunis Irons personalchef Sara Stridsman säger att hon förstår dilemmat men att företaget gjort det man kan.
– Vi har kollat runt kring samåkning på lärlingsavdelningen. Men skiftbytena försvårar. Tillstånd krävs för att åka med malmbilarna, och det är också en produktionsfråga.
Enligt GDPR får företaget inte heller lämna ut uppgifter om sina anställda.
– Det jag däremot kan tipsa vårdnadshavarna om är att gå ut via någon Pajalasida på facebook, säger Sara Stridsman.
Fredrik Mäki, rektor på Lapplands gymnasium i Pajala, säger att han inte vet vad som har sagts från skolan innan han tillträdde sin tjänst i januari i år. Men att skolan inte har något krav på sig att ordna skjuts till eleverna.
– Sedan tycker jag att det är viktigt att lyfta fram att både elever och vårdnadshavare har skrivit på ett kontrakt kring utbildningen innan skolstart. Där står att det finns lärlingsersättning att söka från CSN och att man ska tänka på måltider och resor.
Varför tror du att föräldrarna så sent som i våras uppfattade att skolan skulle hitta en lösning?
– Jag har aldrig sagt att vi ska ordna skjuts. Det jag har sagt är att jag skulle prata med Kaunis Iron om de kan göra något, och det har de gjort genom att erbjuda ersättning för resorna, viket de inte ens hade behövt, säger Fredrik Mäki.