Åsa Allan har genom åren varit ett ansikte utåt för gruvbolaget Kaunis Iron. Den tidigare kommunchefen i Pajala utsågs först till platschef för verksamheten i Kaunisvaara 2017. Tre år senare intog hon posten som vice vd. Så sent som november förra året tilldelades hon FEM Special Award, en utmärkelse för sitt exceptionella ledarskap. Nu berättar Allan att hon lämnar bolaget i samband med omorganisationen där 49 tjänster försvinner.
– I och med att prospekteringen och utvecklingsprojekt där jag har ett ansvar sätts på paus så var det ett naturligt läge för mig att ta nästa steg, säger hon till NSD på onsdagen.
– Sen är det jättevemodigt, jag har ju varit med i den här verksamheten sedan uppstarten. Det är få förunnat att vara med och bygga upp en gruvverksamhet från grunden, forma en kultur och bygga upp ett företag. Det är verkligen vemodigt. Samtidigt som det känns rätt.
Exakt när Åsa Allan slutar är inte klart och hon har en del kvar att avsluta. Bland annat en stundande huvudförhandling i Mark- och miljööverdomstolen för miljötillståndet för nästa planerade dagbrott i Sahavaara och Palotieva. Bolaget tog tillståndet i anspråk i december och påbörjade då bland annat en utökning av sandmagasinet men har fortfarande inte lov att starta upp dagbrotten. Enligt bolagets hemsida planerar de för en uppstart av dagbrotten 2026/2027. Malmen i Tapuli dagbrott som Kaunis Iron bryter idag räcker till utgången av 2027, enligt Allan.
– Så än så länge finns möjligheten att ha ett överlapp, men det är klart att risken ökar ju längre tiden går att det blir någon form av glapp.
Vad tänker du om framtiden för bolaget du nu valt att lämna?
– Det vi gör nu, omorganisationen, är absolut nödvändig med tanke på marknadsläget vi har. Det är det tuffaste vi gått igenom sedan vi startade upp. Men lyfter vi blicken och tittar lite längre framåt så ligger vår produkt och strategi helt rätt i tiden för att vara en del av grön ståltillverkning, säger hon och fortsätter:
– Fokus nu är att ta sig igenom den här tuffa tiden, men gör vi det så tror jag det finns goda möjligheter.
Samtidigt är ju utveckling och prospektering nödvändig för framtiden, vad tänker du om att pausa det?
– Sahavaara och prospektering är ju en förutsättning för långsiktig verksamhet, däremot här och nu behöver vi göra det här. Det finns inga beslut om att de mer långsiktiga projekten inte ska genomföras.
Åsa Allan säger att hon inte kan se att bolaget kunnat agera annorlunda för att förhindra omorganisationen och att personer får sluta.
– Inte som jag ser det, det är en del i verksamheten att hela tiden bedöma var omvärldsmarknaden är på väg. Det är därför vi gör det här, inte för att vi nu står inför en kritisk situation, utan för att marknaden går åt ett håll som inte är önskvärd.
Prognosen pekar på svaga malmpriser under tredje och fjärde kvartalet 2024. Samtidigt är järnmalmspriset något som fluktuerar och Kina meddelade nyligen ett stort stimulanspaket som fick priserna att stiga med tio procent.
Vad ska du göra i framtiden?
– (skratt) Vi har ganska mycket att fokusera på här och nu. Vad jag ska göra sedan det vet jag inte. Det händer mycket spännande i regionen och i Sverige, säger Åsa Allan.